Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обмислят промяна на начина на сформиране на стартовата решетка

Обмислят промяна на начина на сформиране на стартовата решетка

131
0

Шефовете на Формула 1 обмислят промени в начина, по който да се сформира стартовата решетка за състезанията. Това заяви бившият технически директор на Уилямс Пат Саймъндс, който се присъедини към екипа на отговорника по спортните въпрос в F1 Рос Браун с идеята да помогне за подобряването на спорта.

Саймъндс обясни, че екипът на Браун има намерение да изпробва нови концепции с помощта на компютърни симулации и видео игри, като eSports. Според него, това е добър вариант да се проверят идеи, които много по-трудно биха били тествани в реални условия.

„Ще ви дам пример за нещо, което обмисляме още тази година, каза Пат. – От много години насам болидите във Ф1 се подреждат в стартова решетка според постиженията от квалификацията. В известен смисъл е проблем, че слагаме най-бързата кола отпред и по този начин тя има допълнително предимство.

А имаше времена, когато 2 коли стартираха една до друга, а в заседателната зала в Лондон имаме една снимка – мисля, че е от Монца, на която на първа стартова линия има 4 коли. Какво ли ще се случи, ако го направим отново? Това е нещо, което е трудно да се симулира. Но можем да отидем при нашата eSport група и да им кажем – променяме стартовата решетка, нека да изпробваме 20 състезания така.“

Саймъндс поясни, че не е нужно да минават пълната дистанция от 305 км. Достатъчни са три обиколки, за да се провери какво се получава. Дали е имало вълнуваща първа обиколка или пък е станала масова катастрофа на първия завой.

Британецът припомни, че началото на 2016 г., когато форматът на квалификацията беше променен, веднага имаше много критики от отборите и феновете към него и само след още 1 състезание той бе върнат в предишния си вид. Според него ако такива идеи се изпробват предварително в електронна симулация, няма да се стига до нелепи ситуации.