Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Кубица е пилот на Уилямс за 2019 г.

Официално: Кубица е пилот на Уилямс за 2019 г.

123
0

Екипът на Уилямс обяви официално, че Роберт Кубица ще бъде титулярен пилот в тима за 2019 г. Полякът бе резервен такъв в тима на Франк Уилямс през настоящата година, като участва в някои тестове.

Той ще бъде съотборник на Джордж Ръсел и ще направи забележително завръщане в решетката след 8 години прекъсване. За последно Кубица се състезава в Гран при на Абу Даби през 2010 г. за екипа на Рено.

След това през зимата на 2011 г. той претърпя жестока катастрофа на рали в Италия и получи много сериозни наранявания на дясната ръка. Възстановяването му бе дълго и сложно, като в следващите години той кара в WRC без особен успех.

През миналата година обаче той се възстанови до такава степен, че можеше отново да управлява едноместни болиди. Той направи тестове за Рено и Уилямс в F1, но в крайна сметка не успя да заеме титулярно място в Уилямс, а остана резервен пилот. За 2019 г. обаче той получава възможността да се състезава отново.

„Първо искам да благодаря на всички, които ми помогнаха в един труден период от живота ми през последните няколко години, каза Кубица. – Беше предизвикателство да се върна в решетката във Формула 1. Това, което изглеждаше почти невъзможно, сега започва да става реалност.

Извървях дълъг път, за да стигна до този момент. Това предизвикателство вече приключи, но започва ново такова – работата с тима на Уилямс на пистата. Няма да е лесно, но аз и Джордж ще работим заедно да помогнем на тима да бъде в по-добра форма и да се придвижи напред. Искам да благодаря на Франк Уилямс и Клер за тази възможност.“

„Всички в Уилямс бяхме изключително впечатлени от това, което постигна Роберт, каза заместник-шефът на тима Клер Уилямс. – Благодарение на силата на характера си и упоритостта си, той си осигури завръщането в F1. Той има забележителна решителност, а с работата си която свърши за тима, показа непоколебима ангажираност към Уилямс. Кубица вече е многоуважаван член на тима.“

От Уилямс потвърдиха, че Кубица и Ръсел ще карат за тима в тестовете на Пирели в Абу Даби след края на сезона. Те ще бъдат на 27 и 28 ноември.