Начало Избрани Официално: Ферари се раздели с Мекис

Официално: Ферари се раздели с Мекис

4027
0
Лоран Мекис
Лоран Мекис; снимка: Ферари

Ферари официално се раздели с Лоран Мекис. Отборът от Маранело потвърди, че французинът е напуснал поста си на състезателен директор, който заемаше през последните години. От Ферари също така обявиха, че част от задълженията на Мекис ще бъдат поети от Диего Йоверно.

В края на април Алфа Таури обяви, че Мекис ще замени дългогодишния шеф на отбора Франц Тост, който се оттегля в края на сезона. Отборът също така назначи бившия служител на ФИА Петер Байер за изпълнителен директор на отбора. Австриецът ще наблюдава широк кръг от организационните промени

Мекис продължаваше да изпълнява функциите си на състезателен директор във Ферари. В същото време Скудерията и Ред Бул уточняваха условията и времето за неговото напускане в Маранело и започване на работа във Фаенца.

Днес Ферари официално обяви, че Мекис напуска поста си в края на тази седмица. Френският инженер няма да бъде в бокса по време на уикенда в Белгия.

„Престоят на Лоран Мекис в Скудерия Ферари приключва тази седмица. Състезателният директор няма да бъде в Белгия и напуска Маранело след четири сезона и половина, през които отборът взе седем победи. Целият екип му благодари за големия принос през тези години“, се казва в изявление на Ферари.

„От Гран при на Белгия част от задълженията на Лоран на питуола ще бъдат изпълнявани от Диего Йоверно, който поема ролята на спортен директор. Той ще отговаря за всички спортни въпроси, както и за връзките с Международната автомобилна федерация (ФИА). Йоверно е ветеран в Скудерията, тъй като работи в Маранело през последните 23 години. Заедно с колегите си от питуола Матео Тонинали, ръководител на отдела за инженерни решения на пистата и състезателен стратег Равин Джаин, той ще докладва директно на директора на отбора Фредерик Васьор.“

Все още не се знае кога точно Мекис ще започне работа в Алфа Таури. Предполага се, че това ще се случи в началото на следващата година.