Начало MotoGP News Официално: MotoGP отмени състезанието в Индия и го замени с Казахстан

Официално: MotoGP отмени състезанието в Индия и го замени с Казахстан

678
0
MotoGP в Индия
снимка, Мишлен

MotoGP отмени състезанието в Индия. Ръководството на шампионата взе решение да отложи надпреварата на пистата Буд Интернешънъл за началото на 2025 г. поради „оперативни съображения“ и „тежки метеорологични условия“. На мястото на отменената надпревара в Индия беше поставен отложения старт в Казахстан.

Провеждането на състезанието в Индия беше под въпрос още от началото на тази година. В средата на май се появи информация, че надпреварата на пистата край Делхи ще бъде отменена. Причината за това нещо беше свързана заради проблеми с промоутъра на събитието Fairstreet Sports. Някои местни доклади посочиха, че промоутърът не е платил задълженията си към някои доставчици, включително Дорна. Испанската компания на свой ред постави краен срок, в който да бъдат изплатени всички задължения

Снощи организаторите обявиха, че надпреварата в Индия няма да се проведе тази година. Днес MotoGP също потвърди отмяната на събитието. Ръководството на шампионата обяви, че „оперативни съображения“ и „неподходящи метеорологични условия“ са попречили провеждането на състезанието в Индия през септември. Горещината и влажността на пистата Буд Интернешънъл са един от най-големите проблеми, с които пилотите и отборите от MotoGP се сблъскаха по време на миналогодишното издание на надпреварата.

В крайна сметка събитието се проведе според предварителните планове въпреки всички затруднения. Победител в спринта стана Хорхе Мартин, а основното състезание беше спечелено от Марко Безеки.

Първоначално организаторите бяха категорични, че състезанието през 2024 г. ще се проведе по план. Тогава всички съмнения относно него се дължаха най-вече на провеждащите се парламентарни избори.

Гран при на Индия става втората отменена надпревара за сезон 2024 в MotoGP. В началото на годината Дорна беше принудена да отмени Гран при на Аржентина заради политически и финансови причини.

На мястото на отменения старт в Индия беше поставен този в Казахстан. Събитието на пистата Сокол Интернешънъл трябваше да се проведе в периода 14-16 юни, но беше отложено заради наводнения в региона. Сега Гран при на Казахстан трябва да се проведе в периода 20-22 септември. Веднага след него ще се проведат събитията в Индонезия и Япония.