Начало MotoGP News Официално: Жоан Мир подписа с Хонда

Официално: Жоан Мир подписа с Хонда

326
0
Жоан Мир, Сузуки
Жоан Мир, снимка Сузуки

Жоан Мир ще се състезава за Хонда от сезон 2023 в MotoGP. Испанецът подписа двугодишен договор с японския производител и ще си партнира с шесткратния световен шампион Марк Маркес. Така заводският отбор на Репсол Хонда ще разполага с двама бивши първенци в шампионата.

Мир беше свързан с Хонда още от началото на годината. След съобщението за оттеглянето на Сузуки в края на тази година упорито се твърдеше, че испанецът ще премине в редиците на японците.

Малко преди уикенда в Австрия Мир заяви, че е много близо до споразумение с Репсол Хонда. Няколко дни по-късно Пол Еспаргаро обяви завръщането си в тима на Tech3, което на практика отвори широко вратата за световния шампион от 2020 г.

Съотборникът на Мир в Сузуки Алекс Ринс също ще кара мотор на Хонда от 2023 г. Испанецът подписа двугодишен договор със сателитния отбор на Лучо Чекинело Рейсинг (LCR).

24-годишният състезател спечели в клас Moto3 през сезон 2017, след което се прехвърли в Moto2. От началото на сезон 2019 до момента той се състезава за заводския тим на Сузуки. До момента той има спечелен един световен шампионат, една победа и още 12 подиума в MotoGP.

„Много съм развълнуван да обявя официално присъединяването си към тима на Репсол Хонда от 2023 г.. Благодаря на HRC, че ми се довери и ми даде възможност да защитавам тези исторически цветове, които са пълни с история и световни титли. Ще се възползвам от целия ми опит, натрупан през годините в MotoGP със Сузуки, за да допринеса колкото се може повече за проекта и да се боря за световната титла“, сподели Мир.

Испанецът ще пропусне предстоящата Гран при на Сан Марино заради фрактура на десния глезен, причинена от тежко падане в състезанието на пистата Ред Бул Ринг. Негов заместник ще бъде Казуки Ватанабе.

„Сега е време да продължа да се фокусирам върху възстановяването си, за да се върна на пистите възможно най-скоро и да изкарам страхотен край на сезона с отбора на Сузуки“, добави Жоан Мир.