Начало MotoGP News Официално: Баная остава в Дукати до 2024 г.

Официално: Баная остава в Дукати до 2024 г.

253
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная остава в Дукати до края на 2024 г. Това стана ясно след като той подписа нов договор с италианския производител, който ще го задържи в заводския отбор за още два сезона.


Роденият в Торино през 1997 г. Франческо „Пеко“ Баная дебютира в MotoGP през сезон 2019 с отбора на Прамак Дукати. Преди това той спечели титлата в клас Moto2 с екипа на Валентино Роси. Първият му подиум дойде в Гран при на Сан Марино през 2020, където финишира зад своя сънародник Франко Морбидели. Баная водеше в по-голямата част от второто състезание на Мизано, катастрофира броени обиколки преди финала.

След напускането на Андреа Довициозо той бе привлечен в заводския тим, където отново си партнира с Джак Милър. Италианският пилот спечели полпозишън и се качи на подиума още в първия старт за сезон 2021 в MotoGP. След това се качи на подиума в Португалия, Испания и Австрия и бе най-близкият съперник на Фабио Куартараро.

Първата му победа дойде в състезанието на пистата Моторланд Арагон, където води титанична битка с Марк Маркес. След това той спечели на Мизано, качи се на подиума в Америка и триумфира в Алгарве и Валенсия. По този начин Баная завърши на втора позиция в крайното класиране и бе най-бързия пилот през втората половина от миналогодишната кампания. В момента той няма търпение за старта на сезон 2022 в Катар.

„Винаги е било моя мечта да бъда пилот на Дукати в MotoGP. Чувствам се много щастлив и горд, че оставам в отбора за още две години. Средата във фабриката е много спокойна. Има голяма хармония между мен и моя екип. Знам, че заедно можем да постигнем големи успехи. Сега мога да се концентрирам върху това да се представя добре в шампионата. Искам да изкажа своите благодарности на Клаудио, Давиде, Джиджи, Паоло и целия персонал на Дукати. Ще се опитам да им се отплатя с резултатите ми на пистата“, сподели Франческо Баная.

„Радвам се, че Баная остава при нас за още два сезона. Откакто пристигна в клас MotoGP през 2019, той показа голям талант и способност да се интерпретира много добре към мотора на Дукати. Успя да се адаптира към всякакви условия на пистата. Миналата година Пеко отбеляза значително израстване. Доказателство за зрелостта му е начинът, по който се справи в състезанията на Мизано, Моторланд Арагон, Алгарве и Валенсия. Сигурен съм, че с тези си качества той има потенциала да се бори за титлата тази година“, заяви генералният мениджър на Дукати Джиджи Дал’Иня.