Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ограниченията в комуникацията с бокса не застрашават пилотите, твърди Уайтинг

Ограниченията в комуникацията с бокса не застрашават пилотите, твърди Уайтинг

60
0
Чарли Уайтинг
Чарли Уайтинг, снимка Мирко Щанге

Ограниченията на комуникацията между пилота и бокса не застрашават сигурността на пилотите във Формула 1. Това смята състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг. За новия сезон от федерацията наложиха нови рестрикции за това какво може да бъде казано на пилота по радиото, като в крайна сметка след няколко промени беше утвърден списък с 25 разрешени съобщения. Всичко това цели пилотът да управлява болида сам, без странична помощ.

В Гран при на Австралия обаче към края на надпреварата спирачките на Нико Розберг започнаха да прегряват, но това нямаше как да му бъде казано заради ограниченията. И според спортния шеф на Мерцедес Тото Волф тези неща определено ще доведат до ситуации, които са извън контрола на инженерите и са опасни за състезателите.

Според Уайтинг обаче няма такава опасност: „Те (в отбора) могат да покажат всички критични неща на пилота на дисплея. Затова просто трябва да се сигурни, че предават правилните неща към пилота. Това е въпрос на доброто разбирателство между тима и пилота без нуждата от радиото и без да им се казва какви настройки да зададат. Ще се справят с това.”

Уайтинг също така смята, че новите правила за комуникацията с бокса са направили добър дебют в Австралия, в състезание, което бе усложнено от спиране заради инцидента между Алонсо и Гутиерес. „Мисля, че достигнахме правилния баланс. Имаше някои малки проблеми когато състезанието беше спряно. Например пилотите трябваше да получат информация, която нормално не би трябвало да могат според правилата, но това се наложи заради особената ситуация. А и всичко беше направено след консултация с нас и беше добре.”