Начало Избрани Oкон: Алпин вече не трябва да се срамува от никого

Oкон: Алпин вече не трябва да се срамува от никого

1130
0
Естебан Окон, Фернандо Алонсо и Ландо Норис
Окон, Алонсо и Норис снимка Пирели

Естебан Окон е уверен, че отборът на Алпин се е доближил до съперниците си на стартовата решетка в F1. Французите се представиха доста добре в началото на сезон 2022 в световния шампионат и спечелиха ценни точки.

Окон намери място в зоната на точките в първите две състезания през тази година. Френският състезател беше седми в Бахрейн, а седмица по-късно стигна до шестото място  в Гран при на Саудитска Арабия. Неговият съотборник Фернандо Алонсо също влезе в челната десетка в първото състезание за сезона, но бе принуден да се откаже в Джеда поради технически проблем с двигателя.

Алпин все още проучва точната причина за загубата на мощност в колата на Алонсо. Това не намалява увереността на Окон в начина, по който започна неговата кампания. Според него голяма част от прогреса на Алпин се дължи на новата задвижваща система на Рено.

„Алпин вече не трябва да се срамува от никого“, сподели Окон.

Това бяха два много силни уикенда за отбора. За съжаление е жалко, че Фернандо не завърши състезанието, защото отборът отново щеше да спечели двойни точки. Въпреки това ние продължаваме да напредваме.“

Бяхме по-бързи отколкото в Бахрейн. Това е много положително. Миналият уикенд беше едва второто състезание за годината. Предстоят ни още доста възможности за изява. Мисля, че вече сме на едно ниво с останалите.“

За момента Окон има спечелени 14 точки за шампионата. Този резултат го поставя на шесто място в класирането при пилотите. Французинът се намира пред Серхио Перес от екипа на Ред Бул.

Доволен съм, че имам толкова много точки в началото на сезона“, добави той.

Окон е особено доволен от начина, по който A522 е успял да се пребори със своите съперници с двигатели Мерцедес по отношение на топ скоростта на дългите прави. По време на състезанието Окон успя да изпревари Ландо Норис от Макларън и Нико Хюлкенберг (Астън Мартин).

Можем да се борим на правите с други автомобили, посочи. След отварянето на DRS бяха много бърз. Успях лесно да се справя с болидите на Макларън и Астън Мартин.“

Според Окон, Алпин все още изостава от Мерцедес. 25-годишният състезател не успя да се справи с Джордж Ръсел, което му попречи да намери място в топ 5.

„Джордж беше по-бърз от нас. Той не се отдалечаваше толкова много, колкото си мислехме, но все пак нямахме отговор на неговото темпо. Ясно е, че Мерцедес все още имат малко предимство в състезателното темпо. Това е нещо, върху което ще работим.“

Новият директор на Алпин Отмар Шафнауер потвърди, че отборът е доволен от напредъка си на този ранен етап от сезона. В същото време той предупреди, че Алпин трябва да продължи да работи усилено, за да запази темпото през 2022 г. , особено по отношение на аеродинамиката.

Кривата на обучение на този автомобил е доста стръмна. Това ще бъде истинско състезание , в което всеки отбор ще развива своя болид. Просто трябва да продължим да увеличаваме ефективността на автомобила“, каза той.

В момента тя е там, където трябва да бъде. Но още утре няма да е същата, освен ако не добавим производителност, която да е със същото темпо като на нашите съперници. Това, което ще се опитаме да направим, е да добавим производителност по-бързо от останалите“, завърши Отмар Шафнауер.