Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон и Алонсо: Управлението на трафика в квалификацията ще е предизвикателство

Окон и Алонсо: Управлението на трафика в квалификацията ще е предизвикателство

685
0
Фернандо Алонсо, Естебан Окон
Фернандо Алонсо и Естебан Окон; снимка: Алпин

Естебан Окон бе с третото по сила време в петъчните тренировки преди Гран при на Нидерландия, но отбеляза, че трафикът ще е сериозно препятствие в квалификацията. Съотборникът му в Алпин Фернандо Алонсо записа шесто постижение в сесиите.

„Да учиш тази писта е невероятно. Високо сцепление, сериозни G-стойности, спускания и изкачвания, завои с вираж. Страхотно забавление. Темпото ни изглеждаше конкурентоспособно, но сме наясно, че (за грида) важат резултатите от квалификацията. Колата вървеше наистина добре, но съм сигурен, че можем да извлечем още малко от нея“, обясни французинът.

„Пистата е къса, на места тясна и управлението на трафика в квалификацията ще е предизвикателство“, добави Окон

Според Алонсо уикендът няма да е лесен, като той също отбеляза, че движението в трафик в официалната тренировка за разпределение местата на стартовата решетка ще е сложно.

„Иначе трасето ми харесва, доста различно е на места, а завоите с наклон са забавление. Атмосферата също е изумителна“, каза още двукратният световен шампион.

В Макларън не бяха съвсем удовлетворени от работата в първите две тренировки на пистата Зандвоорт след 36-годишното отсъствие на Формула 1 от нидерланското трасе

„Прекъсванията на тренировките означават, че събрахме по-малко данни, отколкото ни се искаше, за да се подготвим“, обясни изпълнителният директор на Макларън в F1 Андреа Стела. „Все пак натрупахме достатъчно информация, за да се постараем да постигнем конкурентоспособна форма за квалификацията и състезанието. А те могат да са доста интересни на тази писта от старата школа.“

Ландо Норис сподели, че работата на трасето е била затруднена не само от червените флагове, но и от трафика.

„Иначе чувството в колата е добро, не вървяхме твърде зле. Но ни остана малко работа, за да постигнем постоянство в обиколките и съм убеден, че сме в състояние да го сторим“, каза британският пилот.

Даниел Рикиардо призна, че е позагубил посоката на работа, макар че също като останалите си колеги хареса трасето.

„В първата тренировка усещането бе прилично, във втората не чак толкова. Опитахме различни неща по колата и в ретроспекция мога да кажа, че не смятам посоката ни на работа за правилна. Но пък за това са тренировките. Някои от останалите са наистина бързи, така че трябва да се потрудим сериозно. Но пистата е интересна и наистина ми доставя удоволствие“, допълни австралиецът.