Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: И моето време ще дойде. Един ден ще имам кола, с...

Окон: И моето време ще дойде. Един ден ще имам кола, с която да се боря за титли и победи

599
0
Естебан Окон
Естебан Окон; снимка: Алпин

Естебан Окон е уверен, че един ден ще се състезава за титли и победи във Формула 1, заяви самият той. Френският пилот, който се състезава в Гран при с Алпин, сподели пред racingnews365.com, че е израснал с останалите младите състезатели в F1 и знае на какво е способен. Окон дебютира в F1 през 2016 г. с Мейнър. След това кара за Форс Индия/Рейсинг Пойнт. Изкара 2019-та извън пистите като резервен пилот на Мерцедес. От 2020 г. се върна на грида, вече като пилот на Рено и след това Алпин. В своите 133 старта във Формула 1 има една победа и общо три подиума.

„Работата със сигурност не е лека, но аз се трудя така, сякаш всеки състезателен уикенд се борим за победи и подиуми. Човек трябва да си настройва целите, а засега нашата е да извличаме възможно най-доброто от колата всеки път“, обясни французинът.

„Вярвам, че ако работя упорито и се справям добре на пистата, то и моето време ще дойде. Един ден ще имам кола, с която да се боря за титли и победи. Нямам търпение за този момент“, каза Окон

„Израснах с момчетата, които водят през цялото време сега – Шарл [Льоклер] и Макс [Верстапен]. Знам на какво съм способен. Никога не съм мислил, че всъщност всички ще стигнем до Формула 1 и вероятно затова успяхме. Не е добре, ако от самото начало се виждаш някъде там. Може би е имало значение, че сме се състезавали заедно и сме се притискали едни друг още от картинга. Така израсна едно супер силно поколение пилоти и е прекрасно, че сега всички сме в Гран при“, сподели още Окон.

Алпин има различни програми в автомобилния спорт, включително в световния шампионат за състезания за издръжливост. Марката влиза в клас Хиперкар, а сред пилотите в екипажите е и Мик Шумахер, с когото са много близки приятели и изкараха Нова година заедно. Темата за участие особено в 24 часа на Льо Ман бе повдигана нееднократно през миналия сезон. Макс Верстапен например каза, че дори е говорил с Фернандо Алонсо, тъй като единствено с него щял да кара там. Окон от своя страна сподели, че може един ден да участва в легендарното денонощно състезание.

„Никога не казвай никога, но сега очевидно съм напълно съсредоточен върху Формула 1. Ясно е, че Льо Ман е феноменална надпревара. Би било страхотно ако можеше да се случва между F1 стартовете. Ако един пилот от Гран при отиде там, мнозина ще го последват. Може да се помисли като бъдещ проект“, допълни Окон.