Начало Избрани Oкон иска Франция да остане в календара на F1

Oкон иска Франция да остане в календара на F1

329
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Oкон иска Гран при на Франция да остане в календара на F1. Бъдещето на надпреварата в европейската страна е под голям въпрос, както и тази в Белгия. Наскоро Себастиан Фетел и Макс Верстапен се изказаха в защита на пистата Спа-Франкоршамп. Подобно на своите колеги, Окон иска да помогне за запазване на Френската Гран при.

Присъствието на всяко събитие в календара на спорта в бъдеще може да стане несигурно. Причината за това е неотдавнашното добавяне на градски състезания в Маями и Лас Вегас. Градът във Флорида бе домакин на първата си Гран при в началото на май, докато Вегас ще се завърне в F1 догодина. В допълнение  се обмисля и завръщане в Южна Африка на пистата Киалами.

Гран при на Франция присъства в календата на Формула 1 още от 1950 г. През годините домакини на състезания са били няколко писти. Те са били разположени около градовете Реймс Руан, Клермон, Льо Ман и Дижон. Първата надпревара на Пол Рикар е била през сезон 1971. След това трасето край Марсилия се е редувало с това край Дижон. От сезон 1985 до сезон 1990 г. пистата Пол Рикар е била единствен домакин на Гран при. После трасето е извадено от календата за сметка на Маникур.

Веригата в централна Франция остава в календара на световния шампионат до 2008 г. След близо десетгодишна пауза, страната се завръща в спорта. Домакин на състезанията отново е Пол Рикар.

Въпреки всички усилия, трасето край Марсилия не е харесвано от пилоти и отбори заради своето оформление. Настоящото споразумение на Пол Рикар изтича тази година и няма големи признаци за неговото подновяване.

Според Окон, френският произход и наследството на думитеГран приса само по себе си оправдание за запазването на Франция в програмата на F1.

Очевидно  все още няма нищо потвърдено“, каза Окон. Пилотът на Алпин коментира настоящата несигурност около бъдещето на състезанието на Пол Рикар.

Чувам много слухове и неща за Гран при на Франция. Не знам дали надпреварата ще се редува с тази в Белгия.“

„Наскоро видях страхотен коментар от Стефано, който по същество каза, че Франция заслужава да има Гран при в бъдеще. Моята позиция е абсолютно същата.“

„Знаете, че „Гран прифренска дума. Също така първото подобно състезание се е провело в моята родина преди повече от 110 години.“

Във Франция има голяма общност за моторни спортове. Освен това имаме и някои от най-големите и най-добрите автомобили.“

Можем да намерим състезание, ако не се получат нещата на Пол Рикар. Можем да намерим състезание навсякъде във Франция. Видях някои коментари от Стефано за това и бях доста щастлив от казаното.“

Огромна част от феновете на спорта се надяват, че F1 ще запази основния брой класически места за провеждане на състезания и в бъдеще. Напоследък упорито се говори за ротация на някои трасета в шампионата. Това е концепция, която Карлос Сайнц смята за добър компромис. Пилотът на Ферари призна, че обича всички класически трасета.

Всички обичаме да ходим във Франция и в Белгия. В същото време спортът се развива толкова много, че има много нови места, които плащат много пари, за да бъдат част от F1″, каза Сайнц.

„Най-добрият компромис би бил да правим ротации. Разбирам, че Франция или Спа може би не могат да си позволят да бъдат в календара всяка година. Надявам се, че поне ще можем да ходим там на всеки две или три години.“

Дори и да дойдат места като Вегас, Южна Африка или каквото и да е друго, се надявам все още да можем да се връщаме във Франция или Белгия от време на време, за да продължим да се наслаждаваме на тези писти. Може би по този начин би било по-изгодно за организаторите на тези състезания.“

Окон очаква с нетърпение състезанието на Пол Рикар този уикенд. Това ще бъде домашното състезание както за него, така и за Алпин. В допълнение Окон ще има привилегията да разполага със собствена трибуна в Льо Кастеле.

„Ще съм много щастлив да отида и да се насладя на Гран при на Франция. За първи път ще имам и собствена трибуна. Така че очаквам с нетърпение да се насладя на подкрепата на поддръжниците там“, добави Естебан Окон.