Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Може би трябваше да опитаме с 1 стоп. А ако имаше...

Окон: Може би трябваше да опитаме с 1 стоп. А ако имаше проблем с крилото, тимът щеше да ме прибере

633
0
Естебан Окон, Нико Хюлкенберг
снимка: Алпин

Пилотът на Алпин Естебан Окон не скри разочарованието си след Гран при на Канада. Французинът се движеше четвърти преди първото влизане в бокса, но остана осми на финала. Съотборникът му Пиер Гасли бе 12-ти в надпреварата на пистата Жил Вилньов.

„Определено има какво да анализираме с отбора. Дали не сменихме гумите навреме, дали нещо друго, но загубихме много време“, каза Окон след финала

Според французина отборът е имал възможност да рискува със стратегия с едно спиране в бокса.

„Нямахме голямо износване на твърдите гуми. Може би трябваше да се опитаме да направим само един стоп. Като цяло болидът се държа добре в състезанието“, допълни пилотът на Алпин.

Окон коментира с усмивка двубоя в средата на колоната: „Насладих се на надпреварата. Водихме страхотна битка с Алекс [Албон] и Ландо [Норис]. За съжаление загубихме от Алекс, но неговият Уилямс е като ракета на правите.“

В заключителната фаза на надпреварата задното крило на Окон започна да се клати застрашително. Това провокира Норис да каже по радиото, че очевидно става дума за опасна ситуация. Британският пилот атакува съперника си до самия финал на състезанието въпреки опасенията си за крилото.

„Не мисля, че имаше загуба на притискане заради движението на задното крило. Освен това ако имаше някакъв риск и не беше безопасно, отборът със сигурност щеше да ме прибере в бокса“, смята Окон.

Изводът му бе, че заедно с тима на Алпин може би не използваха максимално добре възможностите си в Монреал. Гасли съжаляваше, че изобщо не взе точки.

„Това отново подчертава важността на стартовата позиция“, сподели другият френски пилот на Алпин, който бе 15-ти на грида

„Според мен представянето ни пострада от станалото в квалификацията, в която отпаднах още в Q1. В самата надпревара имахме много добро състезателно темпо. Не бях обаче в състояние да го демонстрирам, защото мястото на стартовата решетка има толкова решаващо значение. Нямахме и особен късмет с момента на излизане на сейфти кара.“

„В крайна сметка дадох всичко от себе си. Беше трудно да се изпреварва и не можах да стигна до точките. Вече гледам напред към Австрия, където трябва да сме на ниво от самото начало на състезателния уикенд“, добави Гасли.

От екипа на Алпин определиха представянето си в Канада като задоволително.

„В четири поредни състезания се класираме в точките. Трябва да се възползваме от по-силното си състезателно темпо и да го превърнем в по-добри класирания. Това ще е основната ни цел за Австрия“, заяви шефът на тима Отмар Шафнауер.