Начало Избрани Окон: Осмото място бе максимумът, който можехме да постигнем в Джеда

Окон: Осмото място бе максимумът, който можехме да постигнем в Джеда

474
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон записа първо класиране в топ 10 за сезон 2023 в F1. Пилотът на Алпин финишира на осма позиция в състезанието за Голямата награда на Саудитска Арабия. Французинът направи една добра надпревара, в която не получи нито едно наказание. Така в крайна сметка Окон спечели четири точки в своя актив.

Окон потегли със средно твърди смеси на Пирели и направи единственото си спиране в 16-тата обиколка. Състезателят на Алпин се върна на трасето с твърди гуми и мина едно място напред заради отпадането на Ланс Строл. След това той изпревари Юки Цунода и не допусна сериозни грешки до развяването на карирания флаг в Джеда.

„Бих казал, че това беше разумно състезание за отбора. Крайният резултат отразява представянето ни в надпреварата. Осмото място бе максимумът, който можехме да постигнем в Джеда“, сподели Окон.

„Да имаме и двата автомобила в точките определено е положително, особено след проблемите в Бахрейн. Въпреки това не трябва да сме напълно доволни от това къде се намираме в момента. Нашият автомобил има голям потенциал. Ще продължим да се учим и да надграждаме, за да догоним конкурентите си. Искаме да се борим за по-високи позиции в полето и продължим да работим усилено, за да го направим. Ще анализираме този уикенд и вниманието и бързо ще се насочи към Австралия, където ще се стремим към спечелването на повече точки“, каза още пилотът на Алпин.

Съотборникът на Окон Пиер Гасли финишира на девето място. Състезателят на Алпин влезе в бокса в 14-тата обиколка, след което мина едно място напред заради оттеглянето на Строл. После Гасли задмина Цунода и финишира девети

„Определено е удовлетворяващо да спечеля четири точки от първите ми две състезания с отбора. Да завършим на осмо и девето място беше най-доброто, което можехме да постигнем в състезанието“, заяви Гасли.

„Правим положителни стъпки напред и научаваме нови неща всеки път, когато се качим в колата. Трябва да продължим да прилагаме тези знания, за да продължим да подобряваме цялостния пакет. От моя страна трябва да подобря представянето си и да извличам максимума в квалификациите. Това ще ни позволи по-добра позиция на пистата за състезанието. Очаквам с нетърпение да говоря с екипа на Алпин, да продължа обучението си и да отида отново в Австралия, където трябва да покажем още по-сериозен напредък“, добави състезателят на Алпин.

Шефът на Алпин Отмар Шафнауер се съгласи с казаното от Окон и Гасли. Румънско-американският специалист също вярва, че френският отбор е постигнал максимума в Джеда.

„Снощното състезание подчерта много неща- има области, в които знаем, че има позитиви, но има и такива, в които трябва да се подобрим. Осмото и деветото място беше може би най-доброто, което можехме да постигнем в Джеда“, каза Шафнауер.

„Правим стъпки в правилната посока. Не сме там, където искаме да бъдем в момента. Това е повече от ясно. Имаме много упорита работа пред нас, ако искаме да се борим за по-челни позиции. Трябва да продължим да намаляваме разликата спрямо преките ни съперници. Ще разгледаме подробно този уикенд, тъй като има много позитиви, както и някои по-фини детайли, които искаме а подобрим. Имаме доста подобрения, които ще се използват според нашия план за развитие. Очакваме с нетърпение уикендът в Австралия, където ще се стремим да приложим нашите знания и отново да излезем с добър отборен резултат“, допълни шефът на Алпин.