Начало Избрани Окон: Решили сме проблема с подскачането

Окон: Решили сме проблема с подскачането

1478
0
Eстебан Окон
Eстебан Окон, снимка Пирели

В Алпин са решили проблема с подскачането. Това е мнението на Естебан Окон. Френският екип се справи добре с този феномен в последните изпитания на Сахир. В същото време отбори като Мерцедес и Алфа Таури се бореха да овладеят ефекта на подскачане в новите си автомобили.

Френският състезател е убеден, че неговият болид ще се справи добре с „припкането“ по време на Гран при на Бахрейн, което ще се проведе този уикенд. Въпреки това някои екипи продължават да се борят за ограничаването на този ефект.

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел бяха забелязани да отскачат при движение с висока скорост на дългите прави на международната писта в Бахрейн. Алфа Таури също бе сред отборите, които все още не бяха намерили лек за това неприятно разклащане. И двата екипа споделиха, че този феномен оказва негативно влияние върху постигането на най-бързи времена и може да причини поражения по пода на болида. 

При Алпин ситуацията бе доста по-различна. Френския екип, заедно с Макларън и Ред Бул бяха едни от малкото конструктори, които са създали автомобили с по-малко подскачане. Според някои анализи този проблем може да се реши само с няколко прости настройки.

Окон даде най-добро време преди обедната почивка на втория ден изпитания. Освен това призна, че отборът на Алпин е бил засегнат от този проблем само веднъж, но е успял да намери решение с лекота. 

Алпин не се притеснява от подскачането

„Решили сме проблема с подскачането. В крайна сметка всички екипи се борят с такива затруднения, защото това са напълно нови автомобили. Все още има твърде много неща за разбиране, обясни Окон. 

„В Барселона видяхме някои проблеми с надеждността от наша страна. Останалата част от изпитанията премина безпроблемно.“

В момента всичко върви добре. Видяхме някои отскоци на Фернандо [Алонсо], но знаем как да ги поправим.

В моите дни нямаше такива проблеми. Това е добра новина за мен, защото не ми се наложи да вземам парацетамол!“

„Всеки отбор може го реши“, допълни той, като предположи, че отговорът се крие единствено в промяна на височината на автомобила.

Когато автомобилът се свлича надолу, е по-лошо. Мисля, че насрещният вятър на завой номер едно Бахрейн] не ни помогна.“

Победа на Алонсо би била страхотна за F1

В средата на миналата година Алпин спечели шокираща първа победа в Унгария. Тогава Окон се възползва максимално от хаоса на първи завой и грешките в стратегията на Мерцедес. После задържа зад себе си Себастиан Фетел и триумфира на пистата Хунгароринг. 

През този сезон отборът се надява на повече победи. Французинът смята, че Алонсо заслужава да запише успех, имайки предвид геройските му представяния в някои надпревари. 

Ще настояваме за поне още една изненадваща победа, каза Окон.

Чудесно е да се работи с Фернандо. Много съм щастлив да продължа сътрудничеството си с него. Важно е отново да имаме толкова близка връзка. Надявам се тази година да тласнем Алпин по-напред на стартовата решетка. Продължаваме да се движим в правилната посока и нямам търпение за старта на новата кампания в F1.“