Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон с наказание 3 места назад на грида за инцидента с Ръсел

Окон с наказание 3 места назад на грида за инцидента с Ръсел

762
0
Естебан Окон; снимка: Рено

Естебан Окон получи наказание преместване с три места назад на стартовата решетка заради инцидента му с Джордж Ръсел по време на Q2. Пилотът на Рено забави състезателя на Уилямс във втория квалификационен сегмент на сесията за разпределение местата на стартовата решетка за пети кръг от световния шампионат на Формула 1.

В решението се казва:

„Стюардите изслушаха пилота на кола №31 (Естебан Окон) и този на кола №63 (Джордж Ръсел), представители на отборите и прегледа видео доказателствата. На изхода от пети завой [Антонио] Джовинаци е начело в поредица от три болида и е в обиколка за прибиране. Зад него е Окон в загряващ тур и Ръсел, който прави бърз тур. При приближаването на Ръсел отборът предупреждава Окон по радиото за Джовинаци пред него, но съобщението за Ръсел е направено твърде късно. Когато Ръсел приближава двете коли пред него, Окон се дърпа надясно, за да изпревари Джовинаци и очевидно попречи на значително по-бързия Ръсел. От отбора признаха, че в този случай не са асистирали на състезателя си, което е довело до ситуацията.“

Естебан Окон даде 11-то време в квалификацията. Ръсел, който за четвърти път този сезон са класира в Q2, бе 15-ти. Французинът предположи, че ще получи санкция още на пистата.

„Това не беше добре, вероятно ще ни накажа“, каза Окон веднага след случилото се на трасето.

„Доволен съм от квалификацията, обиколката ми бе добра. Управлението бе по-трудно в сравнение с миналата седмица. Условията бяха различни, бях с нови гуми, духаше сериозно, което прави карането тук особено сложно. Тази седмица трябваше да дам всичко от себе си, но съм удовлетворен от свършената работа. Мисля, че медиум бе по-бързата квалификационна гума днес. За утре имам нов комплект, така че смятам, че сме в добра позиция за състезанието“, коментира Ръсел.