Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Вършех 98% от работата, Алонсо – 2%; Бътън: Ако беше зад...

Окон: Вършех 98% от работата, Алонсо – 2%; Бътън: Ако беше зад мен, Фернандо казваше, че има проблем с колата и отпадаше

8277
0
Естебан Окон, Фернандо Алонсо
Естебан Окон и Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Пилотите от Формула 1 демонстрираха добри взаимоотношения през последния състезателен уикенд, но понякога разочарованията от изминалия сезон избиват впоследствие. Естебан Окон например изрази разочарование от някои коментари на доскорошния си съотборник Фернандо Алонсо. Французинът и двукратният световен шампион имаха сблъсъци на пистата. Стигна се дотам, че шефът на Алпин Лоран Роси ги заплаши след предпоследния кръг от първенството в Бразилия, че ще ги смени дори само за една надпревара ако не променят поведението си. На Интерлагос Алонсо каза, че инциденти със съотборника никога не са приятни, но „това е положението с Окон цяла година“.

„Естествено, че бях разочарован от някои негови коментари в пресата, които не бе правил вътре в екипа. Не сме обсъждали нищо от това, така че ще запазя уважението си към него. Той е легенда на спорта ни и това не се променя. Но бях малко разочарован наистина… Добре е, че той отива в Астън Мартин, а ние ще продължим по нашия си път“, каза французинът.

„Честно, аз вършех 98% от работата, а Алонсо – 2%. Претоварвах се. Цялото развитие и труд на симулатора, маркетинга…“, допълни Окон

На фона на неразбирателството през последните месеци между Окон и Алонсо е любопитен и коментарът на друг бивш съотборник на испанеца – Дженсън Бътън. Двамата работиха заедно в Макларън през 2015-2016 г. Световният шампион за 2009 г. разказа в свое интервю за друг носител на F1 короната – Нико Розберг, че Алонсо играел игрички понякога, озовавайки се зад британския си съотборник.

„По онова време (при връщането на Хонда в спорта – б.а.) ние не се борехме с никого. Бяхме толкова бавни, че водехме битка един срещу друг и играехме игрички, в които не бих искал да се задълбочавам“, каза англичанинът.

Розберг го помоли да посочи все пак пример.

„Ако беше зад мен, казваше, че има проблем с колата и отпадаше от състезанието!“, отговори Бътън. „Точки не взимахме, така че пазеше болида за следващата надпревара. Но по някое време по радиото се чуваше: „Има проблем, има проблем!“ От отбора отговаряха: „Не, Фернандо, няма проблем. Продължавай да караш““, допълни англичанинът.

Междувременно бившият мениджър на Алонсо Флавио Бриаторе заяви, че пилотът, с когото още е в много близки взаимоотношения, ще процъфти в Астън Мартин

„Фернандо е ротвайлер, а ротвайлерът ще отиде в Астън Мартин без никакви проблеми и ще направи страхотен сезон. Даже два сезона“, заяви Бриаторе.

Наскоро станалият посланик на Астън Мартин Педро де ла Роса също не пропусна да приветства избора на Алонсо.

„Фернандо винаги залага на възможно най-добрата опция, която в момента несъмнено е Астън Мартин“, отбеляза испанецът.