Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Винаги съм имал силни връзки с Мерцедес

Окон: Винаги съм имал силни връзки с Мерцедес

1672
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон коментира бъдещето си в F1. Французинът заяви, че приоритет за него е да постигне успех с Алпин. Окон също така призна, че все още има силни връзки с Мерцедес. Той обаче отказа да каже дали е един от вариантите за заместник на Люис Хамилтън през 2025 г.

Окон има дългогодишна история с Мерцедес. 27-годишният състезател се присъединява към семейството на германския производител през 2015 г. В същата година той спечели титлата в бившите серии GP3

Окон записа няколко участия за Мерцедес в DTM през 2016 г. Същата година той дебютира в F1 с Мейнър Рейсинг. Британският отбор имаше близки взаимоотношения с Мерцедес по онова време. Окон записа общо девет старта с Мейнър. След това британския екип изпадна в несъстоятелност и преустанови участието си във Формула 1.

Френският състезател впечатли зад волана на трудния за управление болид на Мейнър. Това му помогна да се прехвърли в друг клиентски отбор на Мерцедес- Форс Индия/Рейсинг Пойнт. Окон остана там до края на 2018 г. и записа добри резултати.

Окон напуска Мерцедес в началото на 2020 г. и се присъединява към Рено. Понастоящем той продължава да е част от семейството на френския производител и записа единствената си победа в F1 с тима на Алпин.

По-рано тази седмица Алпин представи автомобила си за сезон 2024 в F1. По време на премиерата Окон коментира възможността дали би заместил Хамилтън. Французинът потвърди, че „все още има силни връзки с Мерцедес“. От друга страна той бе категоричен, че остава напълно отдаден на проекта на Алпин.

„Винаги съм имал силни връзки с Мерцедес. На практика все още съм техен младежки пилот“, сподели Окон. „Винаги е било така, макар че вече не съм толкова млад. Все още имам договор с тях на определен етап. Така че нещата са такива, каквото са. Ще видим какво ще стане.“

Французинът потвърди, че в момента е фокусиран изцяло върху Алпин

„В момента съм изцяло отдаден на Алпин. Това е моят фокус. Трябва да свърша добра работа на пистата. Всяка година е в F1  е решаваща. Няма значение дали имаш договор или не. Ако не се представяш, можеш да бъдеш извън спорта. Така е.“

„Ако вършиш добра работа, винаги ще има разговори, слухове и хубави неща за теб. Щом се говори за теб, това означава, че нещата, които правиш на пистата, са добри“, каза още пилотът на Алпин.

Окон смята, че новината за преминаването на Хамилтън във Ферари е „изненадала всички“, особено се има предвид моментът на обявяването.

„Мисля, че новината за Люис със сигурност изненада всички. Никой не очакваше подобно нещо през зимата. Обикновено това е доста спокоен период, но тази зима като че ли не беше толкова спокоен период.“

Същевременно в Алпин се завърна усещането за спокойствие след радикалните промени в ръководството миналото лято. Окон се надява, че стабилността в отбора ще му донесе дивиденти.

„Много е хубаво да има приемственост. Продължаваш да работиш, да се справяш с малките детайли. В крайна сметка това е много важно. Винаги имаш какво да научиш, ако работиш с нов отбор, с нови хора.“

„Ако има някакво развитие в другите [отбори], ще я приемем. Разбира се, не искаме да се фокусираме върху другите. Трябва да сме перфектни от наша страна и тогава нещата ще дойдат сами“, завърши пилотът на Алпин.