Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Знаехме, че уикендът във Вегас ще бъде много силен за нас

Окон: Знаехме, че уикендът във Вегас ще бъде много силен за нас

485
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон записа едно от най-силните състезания в кариерата си. Пилотът на Алпин финишира четвърти в Гран при на Лас Вегас, макар че потегли от по-задната част на колоната. Окон вярва, че уикендът във Вегас е щял да бъде „много силен“ и бе много щастлив да запише едно от най-добрите си класирания за сезона.

Окон беше една от жертвите на инцидента с капака на една от шахтите по време на първата тренировка за уикенда. Това накара механиците на Алпин да работят доста усилено, за да отстранят всички поражения в неговия болид.

Окон нямаше достатъчно добро темпо и в следващите две тренировъчни сесии. Французинът така и не намираше място в топ 10. Окон така и не успя да прескочи първия сегмент от квалификацията в Лас Вегас. Еднократният победител в F1 даде едва 16-то време и отпадна доста рано от сесията. По този начин той се нареди на доста задна позиция на решетката за самата Гран при.

Очакванията бяха Окон да не се бори за място в зоната на точките. Пилотът на Алпин успя да спечели осем позиции още в първата обиколка заради различни инциденти и ранни спирания в бокса заради периода на виртуален сейфти кар

27-годишният състезател успя да избегне хаоса в първите няколко тура, предизвикан най-вече заради инцидента на Ландо Норис. За разлика от някои съперници, той заложи на стратегия с едно спиране, което криеше немалко рискове.

Рискът на Окон в крайна сметка се отплати много добре. Състезателят на Алпин показа отлична скорост по време на надпреварата на много бързото улично трасе. Французинът финишира пети и мина едно място напред заради наказанието на Джордж Ръсел от Мерцедес.

„Усещането е невероятно. Отново съм жив, знаете, след случилото се по-рано ден“, сподели Окон. Французинът отдаде обрата в късмета си на специалния дизайн на своята каска „Бяхме леко ранени, но лечебната сила на шлема на Дедпул направи разликата. Никога не спирайте да вярвате.“

„Супер горд съм с отбора. Това, което направиха този уикенд, беше изключително, както в квалификацията, така и в състезанието. Можем да се гордеем със себе си“, продължи състезателят на Алпин. „Определено беше лудо състезание. Останахме настрани от грейнинга и от деградацията, която имаха повечето от съперниците и успяхме да стигнем до 4-то място, след като потеглихме 16ти. Чувството е просто страхотно.

„Тази писта е много добра за изпреварвания. Знаехме, че можем да използваме силната си скорост в права линия, за да направих прогрес. В крайна сметка направихме точно това“, каза още Естебан Окон.

„Знаехме, че уикендът във Вегас ще бъде много силен за нас. Това беше така що се отнася до постигането на целите и докарването на автомобила там, където искахме“, обясни Окон. „Този уикенд бяхме изключително силни при работата с гумите. В събота вечерта най-накрая нещата се обърнаха и успяхме да постигнем страхотен резултат. Надявам се да продължим по този начин до края на сезона и да завършим в Абу Даби на високо ниво. Ако успеем да го направим, това ще бъде добър край на сезона за нас“, заключи Естебан Окон. Благодарение на страхотния резултат във Вегас, французинът записа второто си класиране в топ 5 от началото на сезона.

Другият пилот на Алпин Пиер Гасли стартира състезанието от четвърта позиция и се надяваше на силен резултат. За нещастие, французинът имаше проблеми с гумите, заради които финишира 11-ти и не спечели точки

„Мисля, че стартирахме чудесно. Бяхме четвърти и дори трети в някои момента“, каза Гасли. „Монтирането на този комплект твърди гуми беше доста хаотично за нас. Доста рано загубих този комплект смеси и просто нямах темпо през по-голямата част от втората част на състезанието. Опитах се да се защитавам, доколкото можах. Трябва да кажа, че това бе доста разочароващо.“

„Но от друга страна смятам, че като отбор имаме много позитиви, които да вземем от уикенда. Ще направим своя анализ и ще се върнем по-силни за финала на сезона в Абу Даби. Готови сме да завършим сезона по най-добрия начин“, добави пилотът на Алпин.