Начало MotoGP News Оливейра ще продължи кариерата си в Прамак

Оливейра ще продължи кариерата си в Прамак

64
0
Мигел Оливейра
Мигел Оливейра, снимка Ред Бул Контент Пуул

Мигел Оливейра ще продължи кариерата си в Прамак. Португалецът подписа договор директно с Ямаха и ще кара заводски подготвен мотор на марката през следващите две години. От Прамак все още не са обявили кой ще бъде съотборника на Оливейра.

Днес Ямаха официално потвърди привличането на Оливейра. Петкратният победител в MotoGP подписа двугодишен договор с марката и ще се състезава за Прамак. Италианският отбор ще работи с Ямаха от началото на 2025-та

Миналия месец стана ясно, че Оливейра ще напусне Тракхаус Априлия. На негово място американският тим привлече Ай Огура. Още преди това той беше свързван с място в тима на Прамак. В крайна сметка Ямаха потвърди привличането на португалеца в навечерието на уикенда в Мизано.

Оливейра ще донесе със себе си богат опит от престоите си в КТМ И Априлия. Той ще се присъедини към тима на Прамак, който ще претърпи огромна трансформация през следващата година.

„За мен е голяма привилегия да представлявам такава емблематична марка в нашия спорт като Ямаха. През годините на прогреса и пристигането ми в MotoGP винаги съм гледал на сините мотори с голям ентусиазъм“, сподели Оливейра.

„Сега това е реалност. Искам да благодаря на Ямаха Мотор Къмпани (YMR) за ангажимента й към мен в такава важна преходна фаза на проекта. Г-н Лин Джарвис беше ключова фигура в започването на дискусиите и осъществяването на това.“

„Вярвам, че мога да бъда полезен в този преходен период на връщане на мотоциклета на върха. Искам да благодаря на г-н Кампиноти, на Джино Борсой и на целия персонал на Прамак, че се впуснахме заедно в това пътуване. Не мога да бъда по-щастлив и развълнуван да започна тази нова глава в кариерата ми“, добави португалецът.

От Ямаха приветстваха привличането на опитен пилот като Оливейра. Марката от Ивата продължава плана си към завръщане в челните места на стартовата решетка

„За нас е удоволствие да обявим, че толкова професионален и опитен пилот като Мигел Оливейра се присъединява към състава на Прамак за 2025-26 г. Искаме да го приветстваме топло с проекта Yamaha MotoGP“, заяви Лин Джарвис.

„Мигел е пилот, който притежава техническото ноу-хау, опит, скорост и прецизност, необходими за подобряване на представянето на Yamaha YZR-M1. Наистина очакваме с нетърпение да работим с него като ключов член на проекта Yamaha MotoGP. Той може да разчита на пълната ни подкрепа“, добави управляващият директор на Ямаха.

Все още не се знае кой ще бъде съотборника на Оливейра през следващия сезон. Говори се, че най-сериозният кандидат за това място е Джак Милър. Австралиецът си тръгва от КТМ в края на сезона. Прамак е единствената опция, която остана за Милър в MotoGP. Има и вероятност Прамак да привлече някой състезател от Moto2.