Начало Автомобили Opel Kadett и Astra: 85 години бестселъри в компактния клас

Opel Kadett и Astra: 85 години бестселъри в компактния клас

247
0
Opel
снимка: Opel

Шестото поколение Opel Astra е нов еталон в компактния клас, но също и продължение на традицията, започнала преди 85 години. През 1936 година, Opel става първият германски автомобилен производител, който предлага достъпен, подходящ за семейства компактен автомобил, наречен Kadett.

Делът на компактните автомобили се развива бурно през годините на т. нар. “Wirtschaftswunder” или „Германското икономическо чудо“. За целта Opel строи изцяло нов завод в Бохум, в Германия, в който от 1962 година започва да се произвежда новият Kadett.

Вторият ключов фактор за успеха на модела е че той никога не почива на лаврите си. Всяко ново поколение носи нови иновативни решения, като четирицилиндровия двигател с водно охлаждане на Kadett A (1962 г.), изключително аеродинамичната каросерия на Kadett E (1984 г.) или адаптивните предни светлини (AFL) на Astra H (2004 г.).

Сега историята се повтаря. С дръзкия и изчистен дизайн, както и с авангардните си технологии Opel Astra от 2021 година – включително с plug-in хибридно електрическо задвижване – дава началото на нова ера в компактния клас.

Kadett от 1936 година е базиран на революционна изцяло стоманена самоносеща каросерия

Традицията на Opel в създаване на технологични еталони в компактния клас започва още с оригиналния Opel Kadett от 1936 година. След Opel Olympia, първият германски сериен автомобил с изцяло стоманена самоносеща каросерия, Kadett също се сдобива с тази революционна технология.

Сравнена с класическата по това време компановка с дървена каросерия, монтирана върху носеща рама, самоносещата каросерия предлага множество предимства, като по-ниско тегло (осигуряващо от своя страна по-добра динамика и по-нисък разход на гориво), по-високо ниво на безопасност (благодарение на здравата клетка за пътниците) и по-нисък център на тежестта.

Сред предимствата на Kadett A (1962-1965 г.) са динамичният 1.0-литров двигател, големият багажник и изобилието от пространство в салона

Рецептата за успех включва също съставка, на която нито един конкурент не би могъл да се противопостави. Капачката за зареждане на резервоара е от външната страна, а не в багажника, запазен от своя страна за лесно поставяне на багажа. Появата на рекламни изрази като „Никога няма да усетите миризма на бензин в багажника” е ясно насочена срещу конкурентите от Волфсбург.

Компактният клас на Opel навлиза в нова ера с Kadett D (1979-1984 г.). Вместо  задното предаване, новият модел разполага със задвижване на предните си колела “made by Opel”, за първи път. Икономичното по отношение на заеманото пространство напречно разположено задвижване позволява компановка, която пък е предпоставка за повече обем в интериора. Въпреки че новият модел е по-къс от предшественика си, той предлага по-голям интериор и пространство от много от конкурентите на Kadett.

Astra F носи духа на времето на 90-те, и ново име за компактния модел на Opel

Когато Opel Astra F прави своя световен дебят през 1991 година, светът преминава през огромни промени. Седмото поколение на компактния модел на Opel изразява духа на своето време по безподобен начин. Новият модел получава не само ново име – Astra, по подобие на съответния модел на британската сестринска марка Vauxhall – но широка гама от нови системи за безопасност. Високото ниво на възможност за рециклиране, от своя страна показва фокуса върху опазването на околната среда.

Astra F е израз не само на голяма промяна, но става най-продаваният модел на Opel, какъвто е и до момента: поточните линии на германския автомобилен производител напускат 4,13 милиона автомобила в периода от 1991 до 1997 година.

Напълно новото, шесто поколение Astra е дръзка стъпка напред в бъдещето

С напълно новата Astra, Opel отново е на прага на нова ера в компактния клас. Новата валута в автомобилната индустрия се нарича CO2 и електрическата мобилност се превръща в ключов фактор за намаляване на емисиите на парникови газове. Новата Astra играе важна роля в електрификацията на моделната гама на марката  – 6-тото поколение на модела в компактния клас на Opel за първи път ще се предлага като plug-in хибрид, при това с две нива на мощност.

Новата Astra е ярък стилистичен изказ на новата дръзка и изчистена дизайнерска философия на Opel и следваща стъпка в реализацията и. Предната част, Vizor, мощно оформените арки на колелата и изпънатите повърхности са експресивно отражение на спортната и убедителна индивидуалност, а в интериора насоченият към водача кокпит Pure Panel създава ново емоционално изживяване.

Осемдесет и пет години след оригиналния Kadett, в духа на своите предшественици, напълно новият Opel Astra прави дръзка стъпка по пътя към своето бъдеще.

1936-1940 г.: Opel Kadett – автомобилът, който грабва сърцето и съзнанието

Бързоходният четириместен модел постига максимална скорост от почти 100 км/ч и също толкова бързо открива начин да завладява сърцата на хората. Той става любимец и на пресата: „Както първите тестове потвърждават, Kadett със сигурност не е обикновен автомобил в своя ценови сегмент,” пише германският вестник “Braunschweiger Tageszeitung”, на 5 декември 1936 година. Ходовата част с независимо предно окачване по схема Dubonnet и твърдият заден мост с листови ресори са заимствани от Opel Olympia, а двигателят от сив чугун, с цилиндровата глава с L-образен всмукателен контур е „получен“ от Opel P 4. Той има мощност от 23 к.с. и работен обем от 1 073 см3.

Предимствата на конструкцията базирана на модулен принцип на сглобяване също играе ключова роля за постигането на по-ниска цена на автомобила. Също като големия си брат Olympia, когото наподобява с външния си вид, Kadett е един модерен автомобил. Отличителни черти са хармоничните пропорции на хечбек формата и интегрираните предни светлини. През 1938 година, като част от обновлението на модела той получава нова радиаторна решетка в късен арт деко стил. В наши дни експертите определят този вариант като междинно поколение.

От Kadett до Admiral

 “Пъргав, многостранен и дисциплиниран в отношението си към командите на водача, като истински кадет,” пише кьолнският вестник “Kölnische Zeitung”, през 1936 година за новия автомобил на Opel. Името му, “Kadett” е ново, също като сегмента и в продължение на пет десетилетия, до дебюта на първата Astra през 1991 година, моделната линия на компактния клас на Opel ще носи това наименование. Компанията представя още две моделни линии, с имена произхождащи от германската армия, Admiral и Kapitän, през 1937 и 1938 година.

Самоносеща каросерия и модерен производствен процес  

След Olympia, станал първият германски сериен автомобил със самоносеща изцяло стоманена каросерия, Kadett също използва новата технология. Тази компановка предлага множество предимства в сравнение с монтираните върху носеща рама дървени каросерии.

Динамиката на пътя и разходът на гориво се подобряват благодарение на по-ниското тегло на автомобила, а нивото на безопасност е по-високо заради здравата пътническа клетка и ниския център на тежестта. Самоносещата конструкция от своя страна отваря възможности за използване на нови производствени методи, които се използват и в наши дни: каросерията и двигателят (комбинацията двигател, трансмисия, ходова част) се съединяват в така наречения процес на „женитба“ на поточната линия с помощта на хидравлични елеватори. Kadett се произвежда от Opel, в Рюселсхайм, където през 1936 година, компанията използва най-модерната и голяма преса за каросерийни детайли в Европа.

Свеж дизайн и иновативни технологии

Вместо старите отделни лампови елементи, новите предни светлини вече са интегрирани в каросерията и осигуряват на Kadett свежо излъчване. Това не е изненадващо на фона на факта че Opel е първият производител направил модерния автомобилен дизайн популярен в Европа. В началото на 30-те години, малко след интегрирането на компанията в General Motors Group, по инициатива на главния дизайнер на GM Харли Ърл, в Рюселсхайм е създаден специален отдел по дизайн.

Много автомобил за своята цена: още през 1936 година, първият Kadett предлага типичното за компактния модел съотношение между цена и качества и по този начин дава началото на демократизацията на лукса. Впоследствие това става характерно за марката Opel. Технологии като хидравлични спирачки на четирите колела, индикатори за посоките (мигачи), вентилация без създаване на течение, с помощта на триъгълни предни стъкла на панти и защитен от прахоляк достъп до багажника са доста необичайни решения за тази автомобилна категория по това време. В Kadett, всичко това е част от стандартното оборудване.

Kadett е първият модел на Opel оборудван със самостоятелно разработения от инженерите на компанията карбуратор с падащ поток, включващ така наречената „тръба на Вентури“. В тази конструкция, носеща името на италианския физик Джовани Батиста Вентури (1746–1822 г.), горивото се смесва с преминаващия въздух, преди дроселовата клапа. „Тръбата на Вентури“ в случая представлява тънкостенна тръбна конструкция със свиващ се профил. С преминаването на въздуха през нея, последният се ускорява, преминава по-бързо и намалява налягането си в сравнение с това при останалата част на секцията. В резултат от създадения вакуум (по подобия на този над самолетно крило) в тази част се засмуква гориво от тънка тръбичка, което се смесва с въздуха.

Накратко

СерияПърво поколение Opel Kadett
Период на производство1936–1940
Брой произведени автомобили107 608
Варианти на каросериятаСедан с две врати
Седан с четири врати
Кабриолет
ДвигателБензинов: 1,1 l/23 к.с.
Каросерия/Ходова част
Каросерия конструкция/ходова частСамоносеща, изцяло стоманена
Предно окачванеТвърд мост, кован
Предно окачване пружини/амортисьориСхема Dubonnet с интегрирани пружина/амортисьор
Задно окачванеТвърд мост, тип „банждо“, с интегиран диференциал
Задно окачване пружини/амортисьориПолуелиптични листови ресори, хидравлични амортисьори; “Normal-Limousine” (седан) отm 1937 г.: полуелептични листови ресори, амортисьори
Кормилно управление, типЧервячен механизъм
Колела, типСтоманени джанти
Колела, размер (базови)4.50 x 16
Размери/Тегла
Дължина/широчина/височина (мм)(седан)3810 x 1375 x 1455
“Special-Limousine” (от 1937 г)3840 x 1375 x 1535
“Normal-Limousine” (от 1937 г.)3710 x 1375 x 1455
Междуосие (мм) (седан)2337
Широчина на следата предна/заднаr (мм)1075/1168
Собствено тегло (кг)757

Следвоенни поколения: от Kadett A до актуалната Astra

1962-1965 година – Opel Kadett A – за годините на германското „икономическо чудо”

Големият багажник, изобилието от простор за четиримата пътници, новият, динамичен двигател и ниските експлоатационни разходи са основните съставки на рецептата, донесла успеха на модела Kadett A. В периода от 1962 дo 1965 година компанията Opel произвежда от него близо 650 000 екземпляра. Очертанията на каросерията на седана с две врати изглеждат делово и са изключително модерни за времето си. Долният ръб на прозорците е разположен ниско, панорамните прозорци осигуряват добра видимост, а декоративната ивица отстрани подчертава издължения силует на модела. Предните калници се заострят в посока към светлините, а краищата на задните са оформени като перки.

Вътрешното пространство се оказва извънредно впечатляващо за собствениците на традиционните за онова време модели в малкия клас. Пространството под задния капак е истински багажник и дори отворът за зареждане на резервоара е изнесен отвън! „Opel Kadett, или накратко OK, е идея, която е дело на рекламния отдел на Opel, който не може да противопостави на изкушението да намекне за слабостите на конкуренцията от Волфсбург. „Никога повече няма да усещате мириса на бензин в багажника,” отбелязва той с намигване. Със своя модерен, разположен отпред двигател с водно охлаждане, Kadett има и друго важно предимство пред „костенурката”. Четирицилиндровият агрегат с работен обем 993 cм3 развива максимална моност 40 к.с. и от месец март 1963 година се ползва и за задвижването на новата комби версия Kadett Caravan.

1965-1973 година – Opel Kadett B – „Автомобилът” с главна буква

След латинското „А” идва „B”, a през 1965 година първият модел Kadett е заменен от нова серия. Новата версия е с дължина над четири метра, с което значително надминава размерите на своя предшественик. Що се отнася до модерната осанка, дизайнерите на модела определено черпят вдъхновение от колегите си отвъд океана.

Плавно снижаващата се задна част напомня на популярните в САЩ по онова време „fastback” модели. През 1966 година публикация в изданието “Automobil Illustrierte” отбелязва – “Можете да видите мощта и бързината още преди да чуете звука на двигателя”. И наистина, увеличена е не само дължината, а и мощността на новото поколение. Инженерите на Opel увеличават диаметъра на цилиндрите на четирицилиндровата машина с по 3 мм. Мощността на базовия агрегат с 1 078 cм3 вече е 45 к.с. Желаещите нещо повече могат да се насочат към версията 1.1 S с повишена степен на сгъстяване и максимална мощност 55 к.с.

Моделът Kadett бързо се превръща в пазарен успех с над 2,6 милиона продадени екземпляра от месец септември 1965 до месец юли 1973 година. При това успехът му не се ограничава само в родната Германия – през 1966 година делът на износа достига 50 процента, а Kadett се приема радушно от клиентите в 120 cтрани по целия свят.

1973-1979 година – Opel Kadett C – атлетът

Фамилията на Kadett C е многолика – интелигентен семеен модел, шикозен втори семеен автомобил с практичен заден капак или динамично спортно купе с бойна окраска. Общо 1,7 милиона от всички тях са произведени в периода между 1973 и 1979 година. Използващият задно предаване Kadett C дебютира през месец август 1973 с изчистен дизайн на каросерията и нова конструкция на предния мост с двойка напречни носачи на колело. Cред характерните елементи в дизайна са плоската радиаторна решетка, предният капак с типичния за марката централен ръб и оформената като аеродинамичен спойлер предна престилка. “Kadett не само се държи изключително добре на пътя, но прави впечатление със своята прецизна конструкция, дизайн и изпълнение.

Моделът се нуждае от малко поддръжка, ремонтопригоден е и е икономичен за експлоатация,” отбелязват тестовите експерти от “auto motor und sport” в брой 20/73 на германското специализирано автомобилно списание. Мощната версия GT/E дебютира на автомобилното изложение IAA във Франкфурт през 1975 година. Неговият 1.9-литров двигател със система за впръскване на гориво Bosch L-Jetronic развива максимална мощност 105 к.с. и ускорява тежащия само 900 килограма Kadett до максимална скорост от 184 км/ч.

1979-1984 година – Opel Kadett D – моделът с предно предаване

Четвъртото поколение на следвоенния Kadett полага началото на нова ера в компактния клас автомобили на марката Opel. На изложението IAA през 1979 година, под формата на модерния Kadett D пред широката публика дебютира първият модел с предно предаване на Opel. Цялостните качества на продукта са наистина убедителни. Каросерията на новото попълнение в гамата е със 126 мм по-къса от тази на предходния модел, достигайки само 3 998 мм. Дължината на вътрешното пространство обаче е увеличена. Просторът в интериора превъзхожда значително този при много от директните конкуренти. Но компановката на силовото предаване и задното окачване с торсионна греда не са единствените, които скъсват с традициите – Kadett вече разполага с новия 1.3-литров OHC (с горноразположен разпределителен вал) двигател във версии с 60 и 75 к.с.

Революцията продължава с вариантите на купето, където в допълнение към просторното комби с максимален багажен обем  до 1 425 литра, Opel предлага само fastback версии на модела. През месец януари 1983 година на пазара излиза и спортният Kadett GTE с максимална скорост 187 км/ч и 1.8-литров четирицилиндров двигател с максимална мощност 115 к.с. Сред другите технически модификации на спортната версия са по-стегнатата настройка на ходовата част с намален просвет, новите тампони на кормилната уредба и вътрешновентилираните предни дискови спирачки. Общо 2.1 милиона екземпляра от Kadett D са произведени в периода между 1979 и 1984 година.

1984-1991 година – Opel Kadett E – световният шампион по аеродинамика

Вторият Kadett с предно предаване е произвеждан от 1984 дo 1991 година. Той получава европейската награда “Автомобил на 1984” и е абсолютен пазарен фаворит. Продажбите са в размер на 3 779 289 автомобила за целия период на производство. Моделът се превръща не само в най-големия бестселър в историята на марката Opel до този момент, но и в световен шампион по аеродинамика. Инженерите на Opel определено удрят джакпота през 1984 година. Те използват технологичната основа на предшственика, но с изцяло нов хечбек дизайн. Kadett E разполага с всичко необходимо, за да направи шеметна кариера. Със своя коефициент на обтекаемост от 0.39, Kadett D е най-добър в своя клас, но постижението му направо бледнее на фона на резултата на неговия наследник.

За модела E инженерите прекарват общо 1 200 часа във фини настройки в аеродинамичния тунел. Постигат сензационния за времето си коефициент на обтекаемост от 0.32. Динамичният GSi, с коефициент на обтекаемост Cd oт 0.30 и индекс на въздушно съпротивление от 0.57 м2, е най-аеродинамичният хечбек в света към онзи момент. Клиентите отдават дължимото внимание на новите форми. Само след няколко месеца генерират продажби, които утъпкват пътя на поредния успех. През 1987 година Kadett E регистрира 625 000 продадени екземпляра в Европа. Към този момент комби версията вече се е изкачила на върха в своя клас. От есента на 1985 година и версията седан отново е част от гамата – за  първи път от времето на Kadett C. Наред с това, спортният GSi вариант се превръща в своеобразна жива легенда. А с появата на сцената на емблематичния 16-клапанен двигател през 1987 година моделът оставя конкуренцията да диша праха му.

1991-1997 година – Opel Astra F – бестселърът

Цели 4,13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 година. С това моделът се превръща в най-продавания в историята на Opel дотогава. Развойната му дейност е фокусирана върху съчетанието от модерен дизайн и по-обширно вътрешно пространство, повишен комфорт и по-силно ударение върху опазването на околната среда.

Наследникът на Kadett заимства името си от британския вариант на модела (от 1980 година четвъртото поколение на Kadett се продава във Великобритания като Vauxhall Astra). При своята нова звезда Opel поставят началото и на офанзива по отношение на безопасността. Всички версии на Astra предлагат активни предпазни колани на предните седалки, с устройства за притягане, възможност за регулиране на коланите по височина, седалки с мерки против „гмуркане” под предпазния колан и защита от страничен удар с двойни тръбни елементи във всички врати. За първи път всички двигатели са оборудвани с каталитични конвертори.

1998-2004 година – Opel Astra G – многофункционалният модел

През пролетта на 1998 година на пазара излиза новата Astra с динамичен силует в стила на спортните купета. От самото начало моделът се предлага като хечбек с три и с пет врати и като комби Caravan. По-късно към гамата се прибавят седан, купе и кабриолет. Оригиналният и прогресивен дизайн, динамичната ходова част и технология на задвижване, както и близо двойното увеличение на устойчивостта на каросерията на огъване и усукване в сравнение с предходния модел са само някои от характеристиките на изцяло новото, второ поколение на Opel Astra. Цялостното  покритие на каросерията чрез галванизация на новия модел играе ключова роля в намаляването на обезценяването и запазването на стойността на автомобила при повторна продажба.

Мерките за повишаване на активната безопасност са разширени с увеличаването с 30 процента на светлинния поток от предните светлини с прозрачни стъкла и халогенни осветителни тела H7, както и с изцяло реконструираната ходова част Dynamic Safety (DSA). Моделът съчетава комфорта на возене с динамично и сигурно поведение на пътя дори при високо натоварване. Междуосното разстояние е увеличено с около десет сантиметра, давайки възможност за разширяване на вътрешния простор и преди всичко на пространството за краката на пътниците на задните седалки и на багажния обем, който вече достига 370 литра.

2004-2009 година – Opel Astra H – могъщият

С гамата от 12 двигателя с мощност в диапазона от 90 дo 240 к.с. и 7 варианта на каросерията, възможността за индивидуален избор при продадената в тираж над 2,7 милиона екземпляра Astra H е наистина изключителна по рода си. Моделът излиза на пазара през март 2004 година. Третото поколение на Opel Astra впечатлява със своя прогресивен дизайн, високи динамични характеристики и множество технологични нововъведения. Спечелва веднага множество сравнителни тестове в специализираните автомобилни издания.

Сред технологичните акценти при Astra са адаптивната система на ходовата част IDSPlus с електронно безстепенно управление на работата на амортисьорите Continuous Damping Control (CDC). До този момент те се предлагат само в автомобилите от луксозния клас и при скъпите спортни модели. Същото е и с адаптивната система на предните светлини Adaptive Forward Lighting (AFL) с динамично насочване в завой. Astra се отличава и с висока степен на безопасност и се нарежда сред най-сигурните автомобили в компактния клас.

2009–2015: Opel Astra J – дизайнерският шедьовър

Скулптурната артистичност в съчетание с германска прецизност – Opel Astra J не само се превръща във въплъщение на стилистичната философия на марката, но предлага на водача и пътниците и множество технологични решения, които вече са дали своя решителен принос за успеха на бестселъра в средния клас Insignia. Предната видеокамера Opel Eye разпознава пътните знаци и информира водача за актуални ограничения на скоростта или забрани за изпреварване. Системата подава и предупреждение при опасност за неволно напускане на лентата за движение. Благодарение на адаптивната система на предните светлини AFL+, Astra буквално може да наднича зад ъгъла и при необходимост да премине на къси или на дълги светлини.

С новата си ходова част, която може да бъде надградена с адаптивната технология FlexRide, това поколение Astra може да прояви в пълна степен своите динамични таланти. Със своята нова ходова част, Astra има възможност да изяви напълно своя динамичен талант. Новата конструкция на задния мост от своя страна гарантира удоволствие на пътя, подобрено поведение и максимален комфорт благодарение на механизма на Уат, спомагащ за подобряване на контрола върху траекторията на колелата. Водачите на Astra могат да разчитат и на новото поколение предни седалки разработени съгласно последните открития в областта на безопасната ергономия и са наградени със знак за качество от независимата организация на медицинските специалисти в областта на здравето на гърба AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V, Дружество за здрави гърбове).

2015-2021: Opel Astra K – Car of the Year 2016

С до 200 кг по-лек, по-просторен в интериора независимо от намалената обща дължина и енергийно по-ефективен, благодарение на двигателите от ново поколение – Opel Astra K се превръща в качествен скок в развитието на модела и заслужено получава наградата „Европейски автомобил на годината 2016“. Автомобилът от компактния клас отново се предлага като хечбек и като просторния Sports Tourer.

Продължавайки традицията, която започва с Astra G, Astra K се отличава и с новата си светлинна технология. Това е първия автомобил, в компактния клас, в който се въвежда изцяло LED матричните технология IntelliLux LED® – дотогава резервирана само за луксозни и премиум модели. Новото поколение системи за подпомагане на водача вече включва системите за разпознаване на пътните знаци Traffic Sign Assistant, за поддържане на пътната лента Lane Keep Assist с предупреждение на за непреднамерено напускане на лентата Lane Departure Warning, както и индикация за дистанцията до предния автомобил Following Distance Indication и предупреждение за удар отпред Forward Collision Alert с принудително аварийно спиране Collision Imminent Braking. В допълнение Astra K отново предлага удобството на ергономичните седалки, сертифицирани от AGR, вече с нова конструкция. Тези  предни седалки могат дори да бъдат допълвани с вентилация и функция за масаж.

От 2021 г: Opel Astra L – Наелектризиращият модел предизвиква останалите

С напълно новата Astra, германският автомобилен производител отваря нова глава: за първи път, моделът от компактния клас се представя и с електрическо задвижване. Opel ще предлага новата Astra като plug-in хибрид в две нива на мощност. В допълнение, на разположение са високоефективни дизелови и бензинови двигатели, съчетани с шестстепенни механични или осемстепенни автоматични трансмисии с намалено вътрешно триене. Освен това новият Opel Astra е стилистичен израз за германската марка. По-динамичен от когато и да било, с изострени обточени форми, изчистен от излишни елементи и с новото лице на марката – Opel Vizor. Със следващото поколение на модела от компактния клас,  Opel показва че е готов да даде началото на една нова ера.