Начало Други Опел се завръща в света на моторните спортове

Опел се завръща в света на моторните спортове

33
0
Adam,опел

Опел се завръща в света на моторните спортове със своя международно ориентиран рали шампионат Опел ADAM Cup и пистовия шампионат Astra OPC Cup със състезания на територията на Германия. „Tези нови ангажименти в сферата на моторните спортове играят важна роля в промяната на стратегическите насоки на развитие на компанията; те са и основен елемент от нашия фирмен профил,“ сподели д-р Томас Седран, заместник изпълнителен директор на Опел. В областта на масовите, популярни сред широк кръг почитатели моторни спортове, автомобилният производител от Рюселсхайм може да се похвали с изключително дълги и успешни традиции. Целта на компанията е да създаде нови състезателни серии, които да привлекат интереса на потребителите със своето високо технологично равнище и достъпност за широката публика, като едновременно с това осигуряват платформа, на която млади, талантливи и амбициозни пилоти да развиват своите умения и кариери.

Със своя ангажимент в сферата на моторните спортове, Опел отправя поглед към европейската сцена. Наред с ключовия за марката пазар в Германия, силен интерес на публиката към рали спорта има и във всички останали важни за Опел страни на Стария континент. Освен това Международната автомобилна федерация има ясни правила, които осигуряват достъп и възможности за развитие на младите пилоти. Рали версията на новия Опел ADAM, чиито спецификации отговарят точно на стандартите за хомологация R2 на ФИА, ще започне да се използва в състезания през сезон 2013. Като част от серията „ADAC Rally Masters”, автомобилите на клиентските отбори ще се състезават в марковия шампионат („ADAC Opel Rally Cup“). Привлекателността на този шампионат за зрителите се засилва и от факта, че най-успешните пилоти ще могат да получават и парични премии в брой. Освен това съществува и специална точкова система „junior rally“ за пилоти на възраст до 27 години, при която крайният победител в серията финални изпитания ще получи за награда специално обучение през следващия сезон.

Автомобилната основа на ангажимента на марката Opel в състезанията на писта се осигурява от новата Astra OPC. Моделът ще се предлага на клиентски отбори в специално подготвена състезателна версия от сезон 2013 нататък. Болидите от серията Cup отговарят на критериите в техническия регламент на серията „VLN Endurance Championship“, която е най-популярната аматьорска серия от този род в Европа. Автомобилите ще се състезават помежду си и в отделен клас за марковия шампионат „Astra OPC Cup“. Най-значимото състезание за сезона се очаква да бъде 24-часовата надпревара за издръжливост на пистата Нюрбургринг.