Начало Избрани Опитаха ли пилотите от F1 да предизвикат отмяна на Гран при на...

Опитаха ли пилотите от F1 да предизвикат отмяна на Гран при на Саудитска Арабия?

2821
0
Гран при на Саудитска Арабия
Гран при на Саудитска Арабия ,снимка, Пирели

Taзгодишното издание на Гран при на Саудитска Арабия все пак ще се проведе. Въпреки това пилотите от F1 са опитали да принудят ръководителите на спорта и ФИА да направят обратен завой.

Първоначално от F1 обявиха, че пилотите и отборите единодушно подкрепят продължаването на състезанието по график. Това се случва след като в петък йеменската бунтовническа групировка Хути нанесе ракетен удар по близкия петролен склад на Aрамко.

Всички 20 пилоти от световния шампионат останаха в сградата за гости на Формула 1, след като шефовете на отборите, главният изпълнителен директор на сериите Стефано Доменикали и президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем напуснаха първоначалната среща, която се състоя малко след забавянето на втората тренировка. След това е имало дискусия на Асоциацията на пилотите от Гран при, на която пилотите са продължили разговорите си в продължение на повече от два часа.

Шефовете на отборите са се върнали малко преди 1:30 ч. местно време и след разговори с пилотите се отправиха към кулата на пистата. Изглежда, че някои състезатели са изразили сериозно безпокойство относно продължаването на надпреварата при тези обстоятелства.

Драматичното отзоваване на директорите на отборите за допълнителни разговори подсказва, че или GPDA е постигнала консенсус, че пилотите не искат да се състезават, или пък достатъчно от тях настояват за бойкот, за да поставят състезанието под въпрос.

Шефът на Макларън Андреас Зайдл се е присъединил към срещата на пилотите. Германецът е имал кратък разговор с ръководителите  на останалите отбори от F1. След допълнителни дискусии с участието на Зайдл, групата на пилотите се е разпръскала. Това се е случило повече от четири часа след първата си среща с Доменикали. Междувременно директорът на GPDA Джордж Ръсел е бил в сградата на състезателната кула, за да се присъедини към шефовете на екипите.

След като пилотите и директорите на тимовете от F1 са започнали да напускат падока, стана ясно, че засега състезанието наистина ще продължи по план. Предполага се, че са били дадени достатъчно гаранциикоито да убедят състезателите.

Никой от напускащите пистата не пожела да направи коментар пред присъстващите медии. Единствено Серхио Перес от тима на Ред Бул веднага е написал в Туитър, че е „готов и напълно концентриранза квалификацията.

Директорите на Ред Бул и Мерцедес Кристиан Хорнер и Тото Волф изразиха своето мнение относно случващото се в Саудитска Арабия.

„F1 трябва да бъде сплотена“, заяви Хорнер.

Всеки терористичен акт не може да бъде одобряван. Спортът не трябва да бъде замесван. Подобна ситуация просто не е приемлива. Стефано и президентът [на ФИА] се занимават със случая. Организаторите ни дадоха всички гаранции. Ние със сигурност ще продължим да се състезаваме.“

Волф потвърди единодушната подкрепа на шефовете на отборите в F1

След коментарите на Хорнер заобединението“ директорът на Мерцедес потвърди, че шефовете на отборите са се обединили около решението Освен това , че пилотите ще проведат допълнителни дискусии.

Беше добра среща. Сега пилотите ще дискутират този въпрос“, обясни Волф.

Ние, ръководителите на отборите, получихме уверение, че сме защитени тук. В момента Джеда е може би най-безопасното място в Саудитска Арабия в момента. Това е една от причините да се състезаваме тук.“

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали също коментира усложнената обстановка в Саудитска Арабия.

„Проведохме среща с пилотите и директорите на отборите, заедно с най-висшата власт в Саудитска Арабия. При нас бяха спортният министър принц Абдулази, президентът на SMC (Saudi Motorsport Company) принц Халидпрезидентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем и правителството на Джеда. Ние получихме пълна увереност, че безопасността е на първо място.“

„Всички са тук със семействата си. Също така разполагат с всички системи за защита на този район, града и местата, където отиваме. Чувстваме се уверени и трябва да се доверим на местните власти в това отношение. Затова, разбира се, ще продължим събитието“, заяви Доменикали.

Президентът на ФИА иска състезателния уикенд да продължи по план

Обръщайки се към медиите заедно с Доменикали, Бен Сулайем сподели:

„Бих казал точно това, което обясни Стефано. Проведохме срещи с високо ниво на сигурност. След това разговаряхме с директорите на отборите, както и с пилотите.“

Към кого са насочени атаките? Целта им е инфраструктурата, а не към цивилните хора и персонала не по трасето. Проверихме фактите с и получихме уверения от високо ниво, че това е сигурно място и всичко ще бъде спокойно. Нека да продължим да се състезаваме. Всички семейства са тук. Гледаме само напред, но с увереност, че нищо няма да се случи“, завърши Мохамед Бин Сулайем.