Начало Избрани Оправдаха Де Врис по делото за неизплатен заем

Оправдаха Де Врис по делото за неизплатен заем

526
0
Ник де Врис, Уилямс
Ник де Врис, снимка Уилямс

Ник де Врис беше оправдан по делото за неизплатен заем. Пилотът на Алфа Таури спечели съдебната битка срещу нидерландския магнат Йерун Шотхорст.

Де Врис бе обвинен в укриване на финансова информация и нарушаване на условията на споразумение за заем с инвестиционната компания Investrand. Според местния вестник FD, Де Врис е взел заем от 250 000 евро от компанията на Шотхорст. Целта на този ход е била той да си осигури място в F2 с отбора на Према.

Твърди се, че това споразумение е включвало 3% годишна лихва, както и част от бъдещите приходи от дейността на пилота. Също така се посочва, че заемът ще бъде опростен ако Де Врис не е титулярен пилот в F1 през сезон 2022.

Де Врис спечели титлата в F2 през 2019 г. След това той се прехвърли във Формула Е. Там той прекара три кампании с Мерцедес и стана световен шампион през сезон 2020-21.

Миналата година той бе резервен пилот на Мерцедес в F1. В това си качество той записа две участия в петъчни тренировки зад волана на болида W13. Нидерландецът също така кара в още две сесии за клиентските отбори на Мерцедес Уилямс и Астън Мартин.

Де Врис дебютира в F1 по време на състезанието на Голямата награда на Италия. Тогава той замести болния Алекс Албон. 27-годишният състезател направи страхотно впечатление зад волана на неконкурентния болид FW44 и дори спечели две точки.

Впоследствие ситуацията с Investrand се изостря тъй като Де Врис си осигурява титулярно място в отбора на Алфа Таури за сезон 2023. Преди това той е платил на Шотхорст 190 000 евро под формата на лихви.

Бившият шампион във Формула E така не бе титулярен пилот в F1 през 2022-ра. Това го е накрало да сметне, че останалата част от заема ще бъде опростена. В същото време Шотхорст е твърдял, че ролята на нидерландеца като резервен и тестови пилот е пряко свързана с участие в F1.

Делото между Де Врис и компания на Шотхорст се водило в съда в Амстердам. Съдията в крайна сметка е застанал на страната на пилота на Алфа Таури по отношение на техническите аргументи.

„Вярно е, че той е участвал във Формула 1 на 11 септември 2022 г. в Гран при на Италия. Но той направи това като резервен пилот“, се посочва в обобщеното съдебно решение.

„По това време той не е имал договор като състезателен пилот, а само е замествал друг пилот с апендицит.“

Съдията също така отхвърли аргумента на Шотхорст, че бившият шампион във Формула Е не е предоставил финансова информация. Тя е била необходима, за да ги информира за съответното развитие на събитията, свързани с неговата кариера на пилот, включително копия на различни договори.

Съдията e заявил, че от Investrand са се съгласили плащането от 114 361 евро да бъде изплатено за периода до 2021 г. Компанията също така не е протестирала срещу плащане на две части от 75 000 евро за 2022-ра, когато де Врис е спечелил 150 000 евро като тестов и резервен пилот за Мерцедес.

Де Врис е успял да докаже постоянни си контакт с Шотхорст и Investrand между 2017 г. и 2022 г. Той освен това представи разпечатка от 26 страници на свързания с това разговор в WhatsApp между двете страни.

27-годишният състезател е бил обвинен и в задържане на споразумение с Макларън 2018 г. на стойност 56 000 евро. В крайна сметка обаче съдът в Амстердам постановява, че това е спонсорска сделка, а не договор за каране. Като такава сделката е извън условията на споразумението за заем.

Благодарение на аргумента, че договорът му с Investrand вече е изтекъл, Де Врис така и не пожела отказа да сподели условията на пилотския си контракт за сезон 2023 с Ред Бул.

„Изпълних всички свои задължения към Investrand по договора за заем. Винаги съм предоставял цялата информация, компанията имаше право да изисква по договора за заем“, заяви нидерландецът.

„Що се отнася до мен, фактът, че съдията отсъди в моя полза, отговаряше на очакванията ми. Надявам се, че сега нещата ще утихнат. Това ще ми позволи да се съсредоточа върху подготовката за сезон 2023 в F1.“

Адвокатът на пилота на Алфа Таури Йерун Бедо също коментира решението на съда в нидерландската столица.

„Ник очевидно не е изненадан и е доволен, че съдията също [напълно] подкрепя мнението му.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nyck De Vries (@nyckdevries)