Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите на Гран при на Австралия искат намаление на домакинската такса

Организаторите на Гран при на Австралия искат намаление на домакинската такса

46
0
Албърт парк,Гран при на Австралия

Организаторите на Гран при на Австралия искат да запазят надпреварата от Формула 1, но при намалена домакинска такса. Представители на властите в Мелбърн признаха, че настоящите финансови условия по договора не са изгодни за тях.

Местното правителство е отделило 56 млн. долара за тазгодишното издание на състезание. Продажбите на билети бяха много добри и по-високи в сравнение с миналогодишните, но въпреки това кръгът е на загуба. Настоящият контракт за домакинство пък е до 2015 г., като междувременно Бърни Екълстоун притиска организаторите да направят надпреварата нощна.

Би било прекрасно стартът да се провежда и след 2015 г., но един нов договор трябва да облагодетелства данъкоплатците ни. Не се чувствам комфортно от факта, че се налага да субсидираме състезанието с такива суми – обясни министърът на туризма Луиз Ашър. – Според мен сегашният контракт е прекалено скъп. Това е много, много скъпо спортно събитие. Ако разходите не бъдат намалени достатъчно от страна на австралийската Гран при корпорация, субсидиите ще трябва да растат и съответно загубите.

В страната работи и група, наречена Спасете Албърт парк, чийто говорител Питър Логан споделя мнението на Ашър за разходите:

– Настоящият бизнес модел вече не работи. Всички останали спортни събития в Мелбърн се управляват от хора, които знаят какво правят и ползват съвсем малки правителствени субсидии, а състезанията се провеждат в специално създадени за целта места. Тази Гран при на практика се прави от правителството по възможно най-скъпия начин и затова се харчат подобни суми. И на всичкото отгоре договорът й за организиране е тайна.