Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите на Гран при на Бахрейн искат да върнат състезанието първо в...

Организаторите на Гран при на Бахрейн искат да върнат състезанието първо в календара

34
0
Гран при на Бахрейн

Организаторите на Гран при на Бахрейн се надяват да върнат надпреварата в челото на календара на Формула 1.

Председателят на трасето Зайед Алзаяни обясни на пистата Сахир, че плановете са състезанието отново да е първо в шампионата, а преди него на конфигурацията до Манама да се провежда тест на отборите от Гран при. Въпросът е той и хората му да убедят Бърни Екълстоун да вземе решение.

Това би бил чудесен старт на сезона, а ние бихме имали шанса отборите да са при нас по-дълго. В този период очакванията са повече, съществуват много неизвестни, как колите ще реагират на новите гуми, правилата, пилотите. Всичко просто си връща ритъма. Решението обаче не е изцяло наше. Говорим това да се случи от 2014 г. нататък, но все още е малко рано да обсъждаме календара за догодина. Отворени сме за предложения – обясни той.

Австралия се върна на първия слот в календара след проблемите в Бахрейн, заради които стартът през 2011 г. бе отменен. Настоящият договор на организаторите е до 2016 г.

Управляващият търговските права на F1 Екълстоун заяви, че има желание да обмисли идеята. Той заяви пред Ройтерс, че предложението би могло да се осъществи, но е необходимо първо да се проучи.

Алзаяни добави от своя страна, че единственият проблем в подобна схема да логистичните разходи – да се докарат оборудването, автомобилите и самите отбори на пистата Сахир.

– Това би било едно от предимствата състезанието ни е да е първо в календара – идват за последен (предсезонен) тест и след това повечето инструментариум остава за началния старт. Такъв бе планът още през 2011 г. Трябваше да се проведат тренировки в края на февруари и след това състезанието да се състои на 13 март. Така че ако преследваме връщане на надпреварата първа в календара, определено ще работим и за изпитания, но повтарям – решението не е наше – каза още той.