Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите от Монца ще инвестират поне 10 млн. евро в пистата

Организаторите от Монца ще инвестират поне 10 млн. евро в пистата

86
0
Монца

Поне 10 милиона евро ще бъдат инвестирани в пистата Монца, за да се запази домакинството на старт от Формула 1.

Това бе съобщено ден, след като Бърни Екълстоун заяви, че няма намерение да подновява договора на легендарното италианско трасе за Гран при след 2016 г.

Господин Екълстоун все още не ни е съобщил каквото и да е, така че не знаем какви са новите изисквания за Гран при на Италия от икономическа и комерсиална гледна точка – заяви шефът на отдела за F1 на пистата Федерико Бендинели пред Спор Бизнес Интернешънъл. – Планираме да подобрим определени неща в следващите години – трибуни, трасе, съоръжения. Проектът ще започна тази година и ще продължи още 4 до 5. Не е лесно да се каже колко ще струва – пистата не е частна собственост, но инвестицията ще е поне 10 милиона евро.

Екълстоун направи забележките в обичайния си стил – в интервю за пресата. Той очевидно е недоволен от предлаганите на Монца условия, въпреки че през последните години питовете и падокът бяха значително подобрени. Поведението му обикновено е такова, когато предстои сериозно качване на домакинската такса и включва твърдението, че множество страни по света искат да са домакини на състезание от Формула 1.

Проблемът обаче е, че в държави без традиции в автомобилния спорт, интересът към Гран при старт трае една до две години и след това трибуните остават празни. Това означава, че приходите на организаторите намаляват драстично, тъй като те получават единствено сумите от билети, всичко останало се прибира от компаниите на Екълстоун. Публика се събира на традиционните трасета в календара каквито са Монца, Силвърстоун, белгийската Спа-Франкоршамп. Връщането на Австрия в шампионата бе посрещнато възторжено и там се събраха близо 100 000 души.