Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите в Австралия със специални мерки заради вируса

Организаторите в Австралия със специални мерки заради вируса

1382
0
Рено, Гран при на Австралия
снимка: Рено

Организаторите на Гран при на Австралия са създали специална процедура във връзка с разпространението на епидемията от COVID-19. Изготвените указания, включващи описание на симптомите на болестта, са 7 страници и са изпратени предварително до отборите.

Според техните указания всеки член на тим, проявил и минимални грипоподобни симптоми, трябва да се обърне към лекар на пистата и след това да се изолира. Досега имаше информация за трима души – двама от Хаас и един от Макларън, които са преминали тази процедура.

Впоследствие се разбра, че има и човек от Уилямс със симптоми. Сред хората на Ферари и Алфа Таури имало оплакващи се от симптоми на настинка. Резултатите от тестовете на първите, поставени под карантина, се очакват.

В отборите са наясно със ситуацията и криещите се опасности. В Барселона например един от механиците на Макларън преминал подобна на процедурата в Австралия. Направеният му тест за коронавируса се оказал негативен.

Анонимен източник е заявил пред Auto Motor und Sport: „Ако има още лоши новини, всичко може да се преобърне”

Същевременно отборите се тревожат и за хората си в базите в Европа, където епидемията се разраства. От Мерцедес например са складирали достатъчно резервни части за извънредни ситуации в случай, че се наложи да затворят завода си за някакъв период от време.

В Алфа Ромео (бившия тим на Заубер, който е базиран в Швейцария) пък са забранили на италианските си служители да се връщат в родината си. След избухването на епидемията в Италия множество страни въведоха стриктни режими за влизането на нейни граждани на териториите си.

Имаше опасения как служителите на Ферари, Алфа Таури и Пирели ще пристигнат в Австралия. Спортният шеф на компанията за гуми Марио Изола обясни в Мелбърн, че от над 50-те души екип, който по принцип пътува за състезания, малко над дузина всъщност са от Италия. Останалите работят и пътуват от Англия. Понастоящем в Австралия има малко над 110 случая на заразени с COVID-19.

„Планираме нещата час за час и ден за ден”, сподели шефът на операциите в Рено Алан Перман, цитиран от немското издание.

Изпълнителният директор на F1 Чейс Кери в момента е във Виетнам. Там той обсъжда с организаторите дали ще има състезание в Ханой. В страната рестрикциите заради вируса също са много сериозни.

Според източник на изданието GPToday, вече има и предложения ако надпреварата във Виетнам бъде отменена, на нейно място на 3-5 април да има още едно състезание в Бахрейн след това на 20-22 март.