Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Осъдиха Нелсън Пике да плати близо $1 млн. заради расистки коментари за...

Осъдиха Нелсън Пике да плати близо $1 млн. заради расистки коментари за Хамилтън

1617
0
Нелсън Пике
Нелсън Пике; снимка: BMW

Нелсън Пике бе осъден в родината си Бразилия да плати 5 милиона реала ($953 050) заради расистки и антигей коментари, свързани с Люис Хамилтън. В интервю от ноември 2021 г. трикратният световен шампион във Формула 1 използва определени изрази, коментирайки инцидента между седемкратния световен шампион от Макс Верстапен от Гран при на Великобритания през 2021 г. Намеците за сексуална ориентация са от друг подкаст. Такива намеци Пике използва преди десетилетия и по адрес на легендарния си сънародник Аертон Сена. Верстапен го защити и заяви, че бразилецът не бил расист. Пилотът на Ред Бул от края на 2020 г. е с дъщеря му Кели, с която живеят заедно в Монако.

Няколко групи, борещи се за спазване на човешките права в Бразилия, заведоха дело. Обосновката бе, че казаното от Пике нарушава нормите на човешкото достойнство, включени в конституцията на страната

Бившият пилот твърдеше, че коментарите му не били преведени правилно. Той заяви, че използваният израз бил широко разпространен. В бразилски съд в делото се гледа на родния му език. Това изключва възможността за неправилно препредаване на смисъла на казаното от него. Съдия Педро Матос де Арудо посочи, че финото прикриване е една от характеристиките на съвременния расизъм му страната му, а не „мило наречие“. В решението си съдията посочва още, че то е взето с оглед необходимостта от поемане на гражданска отговорност, както и че то има наказателна функция. „Целта е някой ден обществото ни да се освободи от пагубни действия като расизма и хомофобията“, се допълва в обосновката.

Парите ще отидат за благотворителност и организации, борещи се за равенство и срещу дискриминация.

Нелсън Пике е поддръжник на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, известен крайно десен популист

Бившият пилот дари 100 000 долара за кампанията му за последните избори, които Болсонаро загуби. Пике може скоро отново да се озове в съда заради коментар по адрес на спечелилия президентския вот Луис Инасио Лула да Силва (известен само като Лула). Във видео клип, който изглежда е сниман по време на демонстрация в подкрепа на Болсонаро, Пике казва, че искал да види Лула „в гробищата“.