Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Осака също иска да бъде домакин на старт от F1

Осака също иска да бъде домакин на старт от F1

424
0
Осака
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Осака също иска да бъде домакин на старт от F1. Това твърди изданието Motorsport.com. Според  информацията, от Либърти Медия искат да продължат добавянето на улични стартове в календара на световния шампионат. Говори се, че Осака е един от градовете, които са готови да приемат надпревара от Формула 1 в бъдеще.

F1 добави няколко улични писти откакто Либърти Медия закупи търговските права от Бърни Екълстоун. Световният шампионат добави към графика си градове като Джеда, Маями и Лас Вегас. Преди няколко дни стана ясно, че Мадрид влиза в календара на F1 през 2026 г. Домакин на събитието ще бъде временна писта, минаваща покрай комплекса „IFEMA Madrid“

Добавянето на все повече улични трасета допълнение показва ясната траектория на типа състезания, каквито искат от Либърти Медия. Тъй като сделката с Мадрид вече е сключена, вниманието на Либърти неминуемо се насочва другаде.

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали многократно е заявявал, че има много градове, които искат да приемат стартове от F1. Италианецът категорично подкрепя разширяването на календара на шампионата. Доменикали дори се надява в бъдеще да има повече от 25 старта за един сезон. Това обаче може да се случи само след подписването на новото споразумение „Конкорд“.

През последно време все повече се говори, че Осака проявява интерес към F1. Според някои източници, че третият по население град в Япония обмисля да подаде оферта за участие във Формула 1. Сега плановете за това нещо бяха потвърдени. Разбира се, управата на града все още преценява дали да даде зелена светлина на този проект или не.

Съвсем наскоро председателят на туристическото бюро на Осака Хироши Мизохата обяви официално намерението града да кандидатства за домакинство на старт от F1. Същевременно представител на организацията разговаря ексклузивно с Motorsport.com за проекта, който включваше посещение на делегация на миналогодишната Гран при на Сингапур

„F1 ще бъде идеалният катализатор за превръщането на Осака в международен туристически град“, заяви представителят на туристическото бюро. „За да може Осака да постигне това, е важно да привлече богати хора от Европа, Америка и Австралия. Вярваме също така, че F1 ще бъде идеалният катализатор за привличане на луксозни хотели и съживяване на нощната икономика.“

„Отидох да гледам последната Гран при на Сингапур. Тя беше напълно различна от представата ми за F1. Имаше събития на живо, а в близките хотели се провеждаха бизнес срещи на луксозни марки“, добави представителят на туристическото бюро на Осака.

Проектът на Осака се намира в съвсем начален етап. Тепърва се очаква да започнат официалните преговори с Либърти Медия, ФИА и ФОМ. Въпреки това се разбира, че е имало предварителни контакти с персонала на F1, за да се обсъди тази идея. Това на свой ред е насърчило от Осака да продължи работата по проекта си.

Окончателното местоположение на самото състезание тепърва ще бъде определено. Властите в Осака продължават да обмислят различни варианти и не бързат да правят заключения.

Организирането на старт от F1 е изключително скъпо начинание. Затова един от факторите, които ще трябва да бъдат разгледани, са финансите. Осака трябва да прецени как най-добре да получи възвръщаемост на тази огромна инвестицията. Тя най-вероятно ще дойде от частни фондове, а не от парите на данъкоплатците

„Самата писта може да се окаже трудна за реализиране. Ако обаче се вземе предвид икономическото въздействие върху целия град, мисля, че има потенциал“, добави представителят на бюрото. Той също така обясни, че проектът ще отнеме няколко години.

„На този етап не мога да кажа след колко години искаме да го осъществим. Мисля, че това ще бъде в дългосрочен план. Чух, че в Сингапур са имали нужда от много време, за да проведат събитието за първи път. Затова не мисля, че ще стане бързо. Но ако има шанс, ще опитаме да го направим.“

Едно потенциално състезание в Осака може да постави Сузука под заплаха. Пистата край Нагоя е традиционен домакин на Гран при на Япония повече от три десетилетия. Договорът на Сузука изтича тази година, но се очаква да бъде удължен с няколко години

Същевременно от Осака казаха, че едно евентуално състезание в града би било като допълнение към това в Сузука, а не като заместител.

„Бих искал да се стремя към съвместно съществуване и взаимен просперитет със Сузука. Мисля, че би било чудесно да се проведат две състезания в Япония, която е една от най-силните страни в автомобилната индустрия“, завърши представителят на туристическото бюро на Осака.