Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Още един процес срещу Екълстоун

Още един процес срещу Екълстоун

29
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун ще бъде изправен пред немски съд по обвинения в подкуп, стана ясно днес. Новината бе съобщена от мюнхенския съд, откъдето обясниха, че 83-годишният англичанин ще бъде обвинен в плащане на $44 млн. на бившия германски банкер Герхард Грибковски.

В изявлението се посочва, че датата на делото все още не е определена, но се очаква процедурата да започне в края на април.

Грибковски вече бе осъден на 8 и половина години затвор по обвинения в приемане на подкуп (от Екълстоун за уреждане продажбата акциите на Формула 1 през 2005-2006 г. на точно определена компания – б.р.), измама, укриване на данъци и т.н.

В Мюнхен прокуратурата представи случая си пред съдия Петер Нол още пред 2013 г. След това бе получен отговор на обвиненията от страна на адвокатския екип на Екълстоун, който упорито отричаше каквато и да е вина. Съдия Нол трябваше да реши дали има основание за започване на процес.

Бърни призна, че е платил на Грибковски още по време на процеса срещу германеца. Той обаче не нарече трансфера подкуп и обясни, че го е направил заради заплахи от страна на бившия директор на отдел рискови инвестиции в БайернLB да подаде информация към британските данъчни власти за бизнес делата на Екълстоун. Англичанинът бе категоричен, че всичко в компаниите му е изрядно, но една проверка щяла да отнеме години и да му коства милиони, така че предпочел да си спести неприятностите с едно плащане към Грибковски.

Междувременно се очаква присъда по друго дело срещу Бърни – заведеното от Constantin Medien в Лондон. Медийната компания претендираше за финансови загуби заради манипулация продажбата на акциите на F1. Процедурата по изслушване на всички страни вече приключи и трябва да бъде взето решение. Почти по същите обвинения има обвинения срещу англичанина и в Ню Йорк, като там те са отправени от Bluewaters Communications. В Швейцария пък женевската прокуратура провежда разследване дали действията му нарушават местните закони и ако бъде установено, че е така, ще се провери дали подлежат на тамошната юрисдикция.

Бъдещето на Екълстоун изглежда несигурно на фона на толкова правни проблеми в редица страни. CVC Кепитъл Партнърс, които купиха през 2006 г. контролния пакет акции на F1 (понастоящем делът им е значително намален, но запазиха ръководната си функция), го запазиха начело на спорта. По време на делото в Лондон обаче бе заявено, че ако присъдата постанови, че Бърни е нарушил закона, то той ще бъде освободен от поста си.