Начало Избрани Още един азиатски отбор прояви интерес към F1

Още един азиатски отбор прояви интерес към F1

1245
0
F1 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Още един азиатски отбор прояви интерес към F1. Новият кандидат за участие в световния шампионат носи името LKY SUNZ. Проектът е подкрепен от американския фонд Legends Advocates Sports Group, както и от други азиатски инвеститори. Отборът планира да подаде заявка за участие в F1 от сезон 2025.

Съосновател на проекта е Бенджамин Дюран, който преди това е участвал в друг опит за създаване на отбор в F1. Дюран участва в проекта „Panthera Team Asia“, който опита да влезе в F1 преди няколко години. Другите важни фигури в проекта са Андрю Пайра, който е главен търговски директор, както и Пол Флеминг, който е в ролята на председател

Идеята за името LKY SUNZ произлиза от комбинацията „Lucky“ и „SUNZ“, което е думата за слънце. Новият отбор възнамерява да има база в Европа. Въпреки това екипът планира да построи „модерен комплект, който използва енергия от зелени източници“ в югоизточната част на Азия. Отборът иска да се появи на стартовата решетка в F1 сезоните 2025 или 2026.

„Развълнувани сме, че инвеститорите ни споделят визията ни за сливане на младежката култура и състезанията, за да създадем отбор, който ще „наруши“ правилата на F1″, сподели Дюран. „Популярността на този спорт нарасна експоненциално. За това е отговорен всеки настоящ участник в него. Нашият водещ принцип е да внесем нещо различно в спорта, за да привлечем нова аудитория.“

„Ние ще сме единственият отбор, който работи извън традиционните коридори на F1. Планираме да разработваме специални програми за привличане на таланти от слабо представени общности. Също така можем да внесем разнообразие на мисленето, което все още не е виждано в F1.“

„Разбира се, ние се стремим да бъдем конкурентоспособни на пистата, но също така се ангажираме да забавляваме феновете извън нея. В подкрепа на нашите планове вече сме привлекли впечатляващ екип от ръководители на моторни спортове, експерти от музикалната и развлекателната индустрия и творци. Всички те ще помогнат за осъществяването на тази визия“, добави съоснователят на LKY SUNZ.

LKY SUNZ е поредният амбициозен проект, който иска да намери място в F1. Вече няколко екипа изразиха желание да се присъединят към стартовата решетка на F1 от 2025 г. Най-сериозна е кандидатурата на Майкъл Андрети. Американецът обедини усилия с Кадилак в опит да се включи в световния шампионат.

Другите кандидати за участие в F1 са Хайтек, Panthera Team Asia, Formula Equal. Последният екип е ръководен от бившия шеф на БАР Крейг Полок. Неговата идея е да се създаде тим, който да работи с 50/50 разделение между мъже и жени в своя персонал. Според плановете, екипът трябва да бъде базиран в страна около Персийския залив. Смята се, че бизнесмени от Саудитска Арабия са сред ключовите хора зад този проект.