Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Ауди били готови да плащат на Биното и по време на...

От Ауди били готови да плащат на Биното и по време на т.нар. „gardening leave“, за да не отиде в друг тим

3690
0
Матия Биното, Ферари
Матия Биното; снимка: Спас Генев

Матия Биното е получил конкретно предложение от Ауди и то включва заплащане и по време на така наречения „gardening leave“. Информацията е на швейцарския вестник „Блик“. 53-годишният инженер ще напусне Ферари в края на тази година. Той подаде оставка малко след финалната надпревара за сезон 2022.

Слухове за освобождаване на Биното имаше многократно през последните години. В крайна сметка той сам подаде оставка. Смята се, че го е сторил заради това, че не получи категорична подкрепа от висшето ръководство на Ферари в лицето на президента Джон Елкан и главния изпълнителен директор Бенедето Виня. Междувременно се бе появила и информация, че Елкан е търсил нов шеф на Скудерията още миналата зима. За самия Биното обаче се твърди, че е получил оферти от поне 4 други отбора във Формула 1. Особено упорито се говори за Ауди.

Ауди се подготвя за влизане във Формула 1 от 2026 г. Заубер ще стане заводски тим на компанията, а задвижващите системи ще се произвеждат във фабриката в Нойбург, където и понастоящем се извършва разширение и преструктуриране.

Твърди се, че от Ауди са предложили на Биното да е технически директор на новия отбор. Това щяло да е стартова позиция в подготвителния период за влизане в спорта. Компанията от Инголщадт била готова дори да плати на Биното 1 милион евро, за да не приеме нечия друга оферта

Той задължително ще има период, през който няма да има право да работи за друг F1 екип. Практиката се използва в спорта, за да се намали до минимум възможен трансфер на информация. За постове като шеф на отбор периодът е дори по-дълъг от обичайното, освен ако няма специално споразумение, каквото постигнаха например Ред Бул и Астън Мартин за Дан Фелоус в началото на годината. Опитът на Биното пък би бил изключително полезен за изграждащ се тепърва отбор.

Междувременно се говори, че Фредерик Васьор пък вече си е купил къща в Маранело. Основателят на Заубер Моторспорт Петер Заубер заяви, че не е изненадан от желанието на французина да отиде във Ферари.

„Трябва да приемеш ако получиш предложение от Ферари. Хората обаче познават историята на тима и още от времената на Енцо [Ферари] шефовете на екипи не се задържат дълго. С изключение на Жан Тод, който остана повече от 12 години!“, коментира Петер Заубер.