Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От F1 са се консултирали с Порше относно новите правила за двигателите

От F1 са се консултирали с Порше относно новите правила за двигателите

3720
0
Порше
снимка: Порше

Ръководството на Формула 1 се е консултирало с Порше относно новите правила за задвижващите системи в Гран при, заяви главният изпълнителен директор на компанията Оливер Блуме. 52-годишният мениджър бе цитиран в немската преса, че брандът обмисля завръщане в F1 в средносрочен план. В началото на март вече бе съобщено, че от Фолксваген Груп и в частност Порше преценяват възможностите за евентуално присъединяване към спорта. Тогава вицепрезидентът на Порше Моторспорт Фриц Енцингер обясни, че фактори като въвеждането на е-горива са особено интересни за марката.

Оливер Блуме
Оливер Блуме; снимка: Порше

Според Блуме в момента се провежда проучване във Фолксваген Груп дали участие във Формула 1 „би било интересно“ за концерна. Сред дискутираните възможности е и Ауди

Решение засега няма. От Ауди наскоро отхвърлиха слуховете за евентуално участие на компанията в Гран при.

Новите правила за двигателите все още не са оповестени. (Подробности за това в каква посока се върви относно тях, както и за настоящите агрегати, може да намерите в новия брой списание ClubS1 – 245.) Това обаче трябва да се случи скоро, тъй като на производителите – дори участващите в F1 – ще им трябва време, за да ги конструират.

При новия регламент се върви към опростяване и поевтиняване на задвижващите системи. Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко дори е убеден, че при такива правила екипът от Милтън Кийнс би могъл сам да произвежда агрегати.

Блуме говори подробно за ролята на автомобилния спорт в стратегията на компанията за електрифициране на моделите й

„Спечелилото [24 часа на] Льо Ман Порше 919 даде изключително важна основа за развитието на изцяло електрическия Порше Тайкан. Директно от модела 919 за LMP1 бяха приложени различни технологии, концепции за охлаждане и методи за виртуално развитие. Всичко това са похвати, успешно отличаващи Порше от конкуренцията“, заяви той.

Според Порше „Формула Е понастоящем е най-конкурентната среда за развитие на автомобили с върхово представяне по отношение на грижата за околната среда, ефективността, консумацията на енергия и устойчивия бизнес модел“. Блуме специално отбеляза, че иновативни батерии с подобрено представяне „имат огромен потенциал“.

„Ние ще изпитваме тези технологии в автомобилния спорт“, допълни той.