Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От ФИА обясниха защо решиха да преразгледат инцидента между Льоклер и Верстапен

От ФИА обясниха защо решиха да преразгледат инцидента между Льоклер и Верстапен

3117
0
Макс Верстапен, Шарл Льоклер
Макс Верстапен и Шарл Льоклер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Състезателният директор на ФИА Майкъл Маси обясни защо стюардите са променили решението си и са разгледали отново инцидента между Шарл Льоклер и Макс Верстапен в Гран при на Япония. Причината е наличието на нови факти и доказателства.

Двамата пилоти се удариха на втория завой след старта, като първоначално бе заявено, че не е нужно разследване. След това обаче стюардите обявиха, че инцидентът ще бъде разследван и това ще се случи след състезанието.

След новото разглеждане Льоклер получи 2 наказания. Едното беше 5 секунди за сблъсъка с Макс, за който той бе определен за виновен. А другото от 10 секунди за каране с представляващ опасност автомобил.

Стюардите наказаха и отбора на Ферари заради това, че не прибра Льоклер при положение, че пораженията върху автомобила му бяха видими. Тимът беше глобен с 25 000 евро.

„Някои нови доказателства се появиха, а те не бяха налични по време на първите обиколки. Затова стюардите предпочетоха да направят разследване на ситуацията, каза Маси

– Първоначално с оглед на това, с което разполагаха, те решиха, че не е нужно повече разследване. Но след това те получиха някои други кадри. Според правилника при наличието на нови елементи, те имат право да разгледат ситуацията отново.“

Маси обясни също така защо Фетел не е получил наказание за фалстарт. Според него помръдването на пилота на Ферари преди старта е било в рамките на допустимия от ФИА толеранс.

Такива минимални движения на колите преди старта са допустими от правилата, тъй като се смята, че могат да се получат при настройването на съединителя в секундите преди да угаснат червените светлини.