Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Мерцедес подали сигнала, довел до наказанието на Алонсо след финала в...

От Мерцедес подали сигнала, довел до наказанието на Алонсо след финала в Джеда

3085
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Майкъл Потс

Фернандо Алонсо бе наказан с 10 секунди за неправилно изтърпяване на санкция в бокса по време на Гран при на Саудитска Арабия след финала на състезанието в Джеда. Това го прати четвърти в класирането, но от екипа му Астън Мартин обжалваха. Стюардите приеха доказателствата им по случая, преразгледаха го и върнаха подиума на испанеца. Според немския вестник Билд се е стигнало до разследване по сигнал от екипа на Мерцедес.

Към края на надпреварата, която бе втори кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г., Джордж Ръсел получи съобщение по радиото, че Алонсо може да бъде санкциониран след финала

От Мерцедес казаха на пилота си, движещ се четвърти на пистата, че има вероятност двукратният световен шампион да получи 5 секунди наказание. На Алонсо пък се обадиха от екипа му Астън Мартин да поддържа разликата между себе си и Ръсел над 5 секунди.

Дори след финала известно време не бе съвсем ясно за какво точно бе разследването на испанския пилот. Той се качи на подиума като трети в състезанието, участва в церемонията по награждаването и след това разбра за санкцията.

„ФИА направи лошо шоу днес. Това е по-разочароващо, отколкото нашата работа. Не може да налагаш наказание за питстоп 35 обиколки след самия бокс“, коментира Алонсо.

Шефът на Мерцедес Тото Волф каза, че са видели питстпота на испанския пилот и докосването с крика.

„Видяхме какво стана. Изгледахме видеото няколко пъти. Не беше напълно ясно дали ще има наказание“, обясни Волф

„Преди всичко обаче санкцията бе супер строга, защото от гледна точка на представянето Фернандо и Астън Мартин заслужаваха да са на подиума. Тези правила трябва да се разгледат и да се види дали нещо може да се промени, защото станалото в пита не повлия на състезанието му. А аз лично предпочитам ФИА да взима правилни, а не твърде бързи решения с риск да обърка нещо. Ние станахме жертва точно на това през 2021 г., когато всичко опря до шоуто. Съответно бе взето бързо решение“, каза още шефът на Мерцедес.

Стюардите са взели решението да накажат Алонсо въз основа на предоставена им информация, че между отборите има негласно споразумение, че дори докосване с нещо по време на изтърпяване на наказание при бокс представлява работа по колата, каквато е забранена, докато не изтече санкцията

От Астън Мартин са оборили това твърдение. Освен това са представили видео клипове с подобни наказания, при които други коли са били докосвани с крик за повдигане по същия начин и това не е довело до допълнителни последствия.

В Бахрейн Естебан Окон получи наказание точно за същото нещо – неправилно изтърпяване на санкция в пита.

„Правилата са такива и трябва да сме по-внимателни. И на грида, и в питлейна, и при спирането в бокса, и когато изтърпяваш наказание. Ние платихме висока цена в Бахрейн, друг (Алонсо – б.р.) – в Джеда. Не мисля обаче, че с това ще приключи всичко“, коментира Окон в Саудитска Арабия.