Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо с 10 секунди наказание, губи подиума

Алонсо с 10 секунди наказание, губи подиума

6513
0
Фернандо Алонсо
снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо получи наказание 10 секунди след финала на Гран при на Саудитска Арабия. Това означава, че пилотът на Астън Мартин губи подиума си в състезанието. Санкцията е за неправилно изпълнение на тази по време на състезанието. Алонсо получи 5 секунди заради неправилно позициониране на болида си на стартовата решетка. Той изтърпя това наказание при спирането си в пита.

Ситуацията с Алонсо е особено противоречива, защото двукратният световен шампион направи спирането си в бокса далеч преди края на състезанието, а получи наказание след финала му. Бе допуснато да се качи на подиума. Фернандо получаваше поздравления за своето класиране №100 в топ 3 на Гран при надпревари, когато стана известно, че е санкциониран.

Джордж Ръсел вече говореше с журналисти, шегувайки се, че иска прераглеждане на подиума, когато му казаха, че всъщност точно това е станало. Той отива трети в класирането на състезанието в Джеда.

„Не знам защо Фернандо е получил наказание. Според мен той напълно заслужи третото място, на което завърши. Ще взема трофея, няма съмнение в това. Но Фернандо и Астън [Мартин] си заслужиха подиума“, заяви Ръсел.

Самият Алонсо прие философски наказанието си.

„Очевидно имам 3 точки по-малко – 15 вместо 12. Просто ФИА направи лошо шоу днес. Това е по-разочароващо, отколкото нашата работа. Не може да налагаш наказание за питстоп 35 обиколки след самия бокс“, коментира Алонсо.