Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Ред Бул са изразходвали 75% от бюджета за развитие на RB18?

От Ред Бул са изразходвали 75% от бюджета за развитие на RB18?

3322
0
Шарл Льоклер, Макс Верстапен, Ферари, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ограничението на бюджетите във Формула 1 постави нови предизвикателства пред отборите, особено най-големите от тях. Когато си харчил близо половин милиард годишно, изобщо не е лесно да се справиш със $140 млн., особено по отношение развитието на автомобилите. Отборите на Ферари и Ред Бул, които водят битка за победите от началото на сезон 2022, предприеха различен подход по отношение на работата по F1-75 и RB18.

От Скудерията провериха обстойно работата на F1-75 по време на предсезонните тестове и решиха, че ще работят максимално дълго с колата, която определиха като стабилна база

Въвеждането на вторите задвижващи системи се случи по-рано заради проблеми. Във Ферари дори са получили разрешение от ФИА да направят промени по задвижващата си система. Това е възможно ако има притеснения за издръжливостта. Точно такива опасения са представили от Скудерията пред федерацията. Промените са въведени в агрегатите, които вече се използват от Шарл Льоклер, Карлос Сайнц и клиентските екипи на Ферари.

По колите на Ферари нямаше сериозни изменения от началото на сезона досега. За разлика от Скудерията Ред Бул направи редица нововъведения, които според изчисленията са подобрили скоростта на RB18 с цяла секунда. Същевременно обаче развитието означава харчене на средства и Матия Биното не скри надеждата си, че в Милтън Кийнс много рано изразходват парите и това ще им попречи да поддържат същото темпо до края на сезона. Тази теза получи подкрепа в материал на италианското подразделение на Моторспорт. В него е цитиран Гюнтер Щайнер от Хаас, според когото при $140 млн. ограничение на бюджета за развитие на колите могат да бъдат отделени около $10 млн. В бюджета влизат разходите на отборите в заводите, заплатите на служителите и т.н.

В публикацията се посочва, че отборите сами се следят едни други какво развитие има всеки на пистата.

В падока вече има информация, че от Ред Бул са изхарчили 75% от средствата си за развитие на RB18. Според изданието Мерцедес дори били надхвърлили споменатите 10 милиона, тоест подготвяните за Барселона новости може да са последният голям пакет за сезона

Биното непрекъснато подсеща и подканя ФИА да внимава в контрола на изразходваните от отборите средства. Шефът на Ферари отбеляза многократно от началото на сезона, че от всичко може да се извлече полза. От ФИА го увериха, че вършат всичко по силите си, за да контролират ситуацията.