Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Ред Бул искат разясняване на правилата относно мястото на стартиране

От Ред Бул искат разясняване на правилата относно мястото на стартиране

12
0

Екипът на Ред Бул иска разясняване на правилата относно точното място, от което даден пилот трябва да стартира в решетката във Формула 1. Това заяви спортният шеф на тима Кристиан Хорнер. Причината за това е странното позициониране на Себастиан Фетел на грида в Гран при на Китай.

Пилотът на Ферари спря болида си вляво спрямо ограничителните бели линии на решетката, за да е по-далеч от хлъзгавата част на трасето с повече вода. След старта поведението му бе разследвано от стюардите на ФИА, но Фетел не бе наказан, тъй като се оказа, че няма точка в правилника, която да забранява подобно позициониране.

През миналата година в Гран при на Япония имаше подобен казус с позицията на пилотите за старт в решетката. Даниел Рикиардо от Ред Бул тогава получи разрешение да потегли малко извън своята стартов блок, тъй като от едната му страна беше мокро.

Подобна молба за Люис Хамилтън от Мерцедес обаче беше отхвърлена. Британецът потегли лошо и загуби много места след старта. Според Хорнер правилата по този въпрос трябва да са по-ясни и солидни.

„Очевидно е какво се опитваше да направи Фетел. Да отиде към по-сухата страна на пистата, което е разбираемо, заяви Хорнер. – Би било добре да имаме яснота относно това трябва ли пилотът да стартира от своя блок в решетката или не. Това просто линии ли са или е блок, който трябва да се спазва?“

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter