Начало Избрани Отборът на Алфа Ромео похвали Валтери Ботас

Отборът на Алфа Ромео похвали Валтери Ботас

999
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Спортният директор на Алфа Ромео Бийт Зендър похвали Валтери Ботас за начина, по който той се е справил с преминаването си в отбора. Финландецът се присъедини към отбора от Хинвил, след като прекара пет сезона в Мерцедес.

Ботас спечели 20 полпозишъна и десет победи в Гран при по време на престоя си в германския тим, преди да бъде заменен от Джордж Ръсел в края на 2021 г.

Финландецът започна работата си в Алфа Ромео по впечатляващ начин. Ботас изглеждаше значително по-щастлив в сравнение с миналия сезон. Това му позволи да завърши в точките в Бахрейн и Мелбърн, докато технически проблем с охлаждането му коства още едно завършване в топ 10 в Джеда.

По време на първата квалификация за сезона в Бахрейн, Ботас се класира на третата редица на стартовата решетка. Финландецът бе точно до бившия си съотборник Люис Хамилтън. Британецът със сигурност не е очаквал отново да бъде до Ботас, имайки предвид разликата между отборите на Мерцедес и Алфа Ромео.

Във връзка с това, Зендър заяви, че 32-годишният пилот заслужава похвала за начина, по който е пристигнал и е повел отбора напред.

„Валтери винаги е мотивиращ, казва спортният директор на тима пред Скай Спортс „Имахме други пилоти, които щяха да се изплашат. Същевременно Валтери каза следното: „Момчета, вярвам във вас. Знам, че ще се справим“. Той е спокоен има вяра в себе си. Това също ни помага много.“

Шефът на отбора на Алфа Ромео Фредерик Васьор също се изказваше ласкаво за Ботас. Според французина, той е заслужавал повече похвали за постигнатото в Мерцедес. Също така добави, че е имал лош късмет, тъй като престоят му му там е бил засенчен от присъствието на Хамилтън.

През последните няколко години той се справи много добре и имаше чиста скорост. Валтери винаги е бил в сянката на Люис. Смятам, че всеки би бил засенчен от състезател като Хамилтън.“

Васьор не се поколебал да привлече Ботас в своя екип. Французинът е знаел, че той ще блесне в новата си среда.

„Бях убеден, че може да се справи“, каза Васьор.

„Той дойде при нас с огромен опит от Мерцедес. Това ни помага изключително много.“

Засега Валтери се справя отлично. Той дава насоки за развитие и работи по правилния начин за подобряване на автомобила и подобряване на отбора във всеки детайл.“

Тласъкът в представянето на болида повишава мотивацията и енергията в Хинвил, което на свой ред води до още по-големи успехи в бъдеще.

Със сигурност голяма част от мотивацията на един състезателен отбор се дължи на резултатите“, обясни Васьор. „Сега всички в тима са много по-мотивирани и фокусирани.“

Всеки път, когато се борим с големите отбори за стотни от секундата, е голям успех за всички нас от гледна точка на работата във фабриката. Знаем, че всеки един детайл рано или късно ще се отплати.“

Но действие има и обратен ефект. Когато имате проблеми, нещата става по-трудни“, завърши Фредерик Васьор.

В момента Ботас е на десето място в класирането при пилотите, след като е спечелил общо 12 точки от първите три състезания за сезон 2022 в F1. Междувременно докато Алфа Ромео е на шесто място при конструкторите, изпреварвайки Хаас, Алфа Таури, Уилямс и Астън Мартин.