Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите искат връщане на активното окачване

Отборите искат връщане на активното окачване

206
0

Повечето отбори във Формула 1 искат в спорта да се върне активното окачване, съобщава motorsport.com. Според тях това би било най-лесния начин да се сложи край на полемиката кой тип окачване е легален за използване и кой не, която се разрази в последните седмици. За последно активното окачване се използваше в Гран при през 1993 г., като най-добре от всички с него се справи екипът на Уилямс.

В началото на тази година от Ферари отправиха запитване към федерацията дали може да въведе система на окачването HPC (Hydraulic Pitch Control), която реално да пресъздава FRIC, което бе забранено през 2014 г. При последното се измества наклона на шасито в една или друга посока според товара, който то понася, но без да има физическа връзка между предната и задната част на колата.

Мерцедес разработи напълно легален негов хидравличен заместител, за да подобри стабилността на шасито. При него, чрез работата на хидравличната течност в третия амортисьор на предната ос, колата се стабилизира и практически няма големи промени в нивото на шасито при всички процеси на движение. Смята се, че и Ред Бул има подобен тип окачване.

Очаква се официална директива по случая на техническия делегат Чарли Уайтинг в следващите 2 седмици. Надеждите са тя да е достатъчна конкретна, за да е ясно преди първия старт кои типове окачвания са разрешени и кои не. За връщане на активното окачване обаче може да се говори най-рано за 2018 г. Идеята да е то да се въведе със стандартизиран управляващ блок, за да не се увеличат разходите.