Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите от F1, ФИА и Екълстоун се разбраха за новото управление на...

Отборите от F1, ФИА и Екълстоун се разбраха за новото управление на спорта

23
0
ФИА

Отборите, ФИА и Бърни Екълстоун (като представител на носителя на търговските права на Формула 1) са постигнали окончателно споразумение по новата структура на управление и условията за подновяването на договора Конкорд.

Контрактът обаче все още не е подписан и това трябва да се случи в идващите седмици. Настоящото споразумение изтича в края на 2012 г., а преговорите за нов Конкорд се водят вече повече от година.

Всички участници в срещата бяха насърчени да искат изясняване (на всякакви интересуващи ги въпроси), което доведе до полезен дебат за това как ще оперира новата структура от 2013 г. нататък – се казва в изявление на федерацията. – Беше отбелязана още една важна стъпка към подсигуряване бъдещето на световния шампионат на Формула 1 и би трябвало да доведе до финално споразумение между ФИА, носителя на търговските права и отборите в идващите седмици.

Споразумението бе постигнато на среща на представители на трите страни, преди която президентът на ФИА Жан Тод заяви, че няма да става по-агресивен от нужното, за да не се стига до диктаторство, което би уронило стойността на Формула 1. Това му изявление дойде в отговор на думи на бившия президент на федерацията Макс Мозли.

Англичанинът каза, че Тод трябва да е по-твърд и безкомпромисен, за да насочва спорта в желаната от него посока. Французинът обаче не споделя това мнение.

Не съм диктатор, който се опитва да контролира нещата. Приносът и ролята на ФИА трябва да се защитават, да се уважават – сподели Тод пред Файненшъл Таймс.

Той потвърди също така, че ФИА иска по-голям дял от приходите на спорта:

– Някои цифри сочат, че F1 е бизнес с приходи от 2 милиарда долара или 1,5 млрд. ФИА е организация с идеална цел, но тя все пак има разходи. Трябва да окуражаваме развитието на спорта, както и да продължим кампаниите си за сигурност по пътищата. Не можем да изпълняваме задачите си без каквито и да са приходи. Откъде да ги получим?