Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите отхвърлят и най-новото предложение за квалификацията

Отборите отхвърлят и най-новото предложение за квалификацията

24
0
Бърни Екълстоун,Кристиан Хорнер

Тимовете от Формула 1 са на път да отхвърлят най-новото предложение за провеждане на квалификацията със събирането на времената от две бързи обиколки във всяка нейна част, съобщава Аутоспорт.

Днес шефовете на екипите имат среща заедно с боса на Ф1 Бърни Екълстоун и президента на ФИА Жан Тод в Женева с цел да се определи нов формат на квалификацията след неуспеха на този на елиминационен принцип, въведен от началото на този сезон.

Според изданието обаче отборите, а присъстващите пилоти, масово са против идеята за въвеждане на вариант със събиране на времена. Самият Себастиан Фетел определил предложението като „ш–на идея” и „време е да се ходи на цирк”. Даниел Рикиардо от Ред Бул пък твърдо смята, че класирането в квалификацията и нейните отделни части трябва са се сформира от времето в една бърза обиколка.

Формат със събиране на времената беше използван в началото на 2005 г., като имаше две квалификационни сесии (в едната пилотите караха с малко бензин, а във втората с горивото за състезанието), и постиженията от тях се събираха, формирайки общото квалификационно време на всеки пилот.

Според Аутоспорт отборите натискали за връщането на миналогодишния формат до края на сезона, а за 2017 г. да се мисли за нов такъв. Екълстоун и ФИА обаче били на мнение, че няма да има връщане към стария формат и отказвали да неговото връщане да бъде предложено за гласуване.