Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите ще получават еднакви пари от ФОМ?

Отборите ще получават еднакви пари от ФОМ?

47
0

Отборите от Формула 1 обмислят съществена промяна на начина на разпределяне на наградния фонд сред конструкторите, за да помогнат на по-малките тимове да оцелеят.

Като част от настоящия опити на ФОТА да подобри състезанията във Формула 1 е и концепцията, според която всички приходи да се разпределят поравно между отборите. Според настоящата финансова структура приходите към отборите се разпределят според точковия им актив. Така колкото повече точки спечели един конструктор, толкова повече получава като дял от тези 500 милиона долара, давани от ФОМ.

Въпреки че подобен принцип е следван от много години, увеличаването на разходите във Формула 1 заедно с малко трудния финансов климат в момента кара ФОТА да търси нови насоки на развитие.

Шефът на Формула 1, Бърни Еклестън, предложи нова система, според която парите да бъдат разпределяни поравно. В момента тази идея се разглежда от ФОТА – като идеята постепенно набира подкрепа.

Въпреки че тимовете в челото може да не одобрят това решение, тъй като според него те ще получават по-малко пари, то според правилата на ФОТА са достатъчни и седем гласа, за да се придвижи новото решение.

Вече е ясно, че четири отбора са съгласни с идеята, което определено означава, че тя ще бъде сериозно разгледана.

Един директор на тим е казал пред autosport.com: „Това ще бъде един добър начин за осигуряване на средства за всички отбори, без особено да се ощетяват тези в челото. Все пак отборите, които побеждават, се радват на повече интерес от спонсори, така че победата пак ще носи преимущества.”

Мнозина изразяват надежди по този начин да се гарантира бъдещето на отбори, които са по-назад в класирането.

Когато е бил попитан от autosport.com по този въпрос, Франк Уилямс отговаря: „Проблемът е, че хората с най-много пари, Ферари и Макларън, големите момчета, имат изключително много пари и могат да харчат и харчат, да купуват най-големите специалисти, докато по-малките отбори не получават подобни шансове.”

„Ако позволите на големите момчета да харчат като сега, то отборите в долната половина на таблицата никога няма да могат да се конкурират.”