Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отговорностите на Марко не са в прякото управление на Ред Бул, заяви...

Отговорностите на Марко не са в прякото управление на Ред Бул, заяви Хорнер

18
0
Кристиан Хорнер,Хелмут Марко

Шефът на Ред Бул във Формула Кристиан Хорнер твърди, че присъствието на Хелмут Марко в екипа е от помощ за отбора, а не пречка.

Ролята на австриеца е често обсъждана с оглед на позицията му относно доста ситуации в тима. Нерядко той е наричан сивият кардинал на Ред Бул и се твърди, че реално Марко управлява екипа. Според Хорнер обаче неговата роля на съветник помага на тима, давайки му необходимата независимост.

Аз нося пълната отговорност за операциите на отбора – на пистата и във фабриката – обяснява англичанинът в интервю за Аутоспорт. – Докладвам лично на Дитрих (Матешиц, собственикът на компанията за енергийни напитки – б.р.), който винаги ни е подкрепял невероятно много. Той поставя стандартите. Отговорностите на Хелмут са в друга област – най-вече програмата за млади пилоти. Няма обаче оперативни задължения или участие в това как се работи в тима. Хелмут е съветник на Дитрих и очевидно опитен професионалист. Част от ролята му е, че осигурява независимостта на Ред Бул Рейсинг в корпоративния свят на Ред Бул, която е наистина голяма компания. Това ми позволява да действам свободно и да управлявам отбора според собствените ми разбирания.

Той допълва, че Матешиц е председател и основен акционер в тима, така че е логично да се отчита пред него. В същото време Хорнер подчертава, че австрийският милиардер му е осигурил пълна автономия и му има доверие да работи в екипа – да привлича, ръководи и менажира хората.

– Естествено, че го държа в течение. И разбира се, каквито и да са важни решения – като за пилотите например – ще се правят с него. Но той винаги е подкрепял тима, независимо дали говорим за инвестиции или смяна на двигатели – каза още Кристиан.

Споделеното от Хорнер се разминава в известна степен с казаното от самия Хелмут Марко в друго интервю по-рано тази година. На въпрос каква е мениджърската структура в Ред Бул и дали той реално управлява, австриецът отговаря:

– Ние сме отбор. Кристиан има своята част (в управлението), аз изпълнявам моята, а Ейдриан [Нюи] – неговата. Работим прекрасно като екип. Никой не би могъл сам да превърне това сътрудничество между Австрия и Англия в успешен проект. Аз съм директор в Ред Бул Рейсинг заедно с Кристиан и [Дитрих] Матешиц. Всичко от отбора идва при мен, аз го филтрирам и ако е необходимо, го представям на шефа, така че аз взимам окончателните решения.