Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отхвърлиха окончателно искане на Мозли

Отхвърлиха окончателно искане на Мозли

27
0
Макс Мозли

Искането на Макс Мозли за обжалване решение на съда за правата на човека в Страсбург бе отхвърлено. През май 7-членен състав постанови, че не може да наложи изменения в британски закон с цел принуждаване вестниците на Острова да предупреждават хора, ако са на път да изложат публично личния им живот.

Бившият президент на ФИА води дела от години, след като той самият се появи на първа страница на вече закрития Нюз ъф дъ Уърлд – през 2008 г. – в история за оргия с пет проститутки. Изданието стана жертва на скандала във Великобритания с подслушване гласовите пощи на известни личности, жертви на престъпления и членове на семействата им и т.н. Джеймс Мърдок, управляващ британския клон на медийната империя на баща си Рупърт, затвори целия вестник, но това не потуши разправията, продължаваща до ден-днешен.

Мозли обаче се възползва максимално от случая, след като още по-рано бе обявил, че ще финансира съдебни процеси срещу Нюз ъф дъ Уърлд на други жертви на вестника. Сега обаче печленният състав на съда в Страсбург потвърди решението отпреди повече от четири месеца.

Решението на Европейския съд за правата на човека от май вече е окончателно и то бе взето в момент, когато всеки британски вестник атакуваше законите за защита на личното пространство. Едва сега започваме да разбираме до каква степен и колко често Нюз ъф дъ Урърлд са погазвали всички възможни норми, както и последствията от това поведение. Продължавам да твърдя, че изискването за предварително уведомление е необоримо. Надявам, че правителството на Великобритания – чрез различни комитети и разследвания – ще успее да намери ефективен начин за защити хората. Това определено не е краят на пътя – бе категоричен Мозли.