Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Откъснатото T-крило от болида на Ботас счупило пода на Верстапен

Откъснатото T-крило от болида на Ботас счупило пода на Верстапен

37
0

Откъсналото се T-крило от болида на Валтери Ботас е причинило серозни повреди по пода на колата на Макс Верстапен, обявиха от екипа на Ред Бул. Холандецът още не беше започнал дългата си серия от обиколки с много гориво, когато пред него елементът от Мерцедеса на Ботас се откъсна. Неговият съотборник Люис Хаилтън успя да до избегне, но не и Верстапен. При удара пораженията по пода бяха толкова големи, че Макс не може да направи симулация на състезателно темпо.

„Не очаквах, че това ще причини толкова щети, каза Верстапен след сесията. – То разби пода.” В тази връзка спортният директор на „биковете” Кристиан Хорнер заяви, че случилото се потвърждава неговото становище още от предсезонните тестове, че тези T-крила трябва да бъдат забранени, като същото важи и за перките под форма на акула над капака на двигателя.

„Аз може би съм грешният човек, който да бъде питан за какво ни е нужно това крило в спорта, тъй като нашият отбор не го използва, каза Хорнер. – И сигурно всеки ще каже, че искаме да го премахнем от F1, защото нямаме такова по колата.

Но мисля, че Чарли Уайтинг (състезателният директор на ФИА) има перфектната възможност да го забрани. Но усещам, че сигурно ще остане позволено до края на сезона. Днес то причини повреди за 50 000 паунда или нещо такова. Затова смята, че трябва да бъде забранено от гледна точка на сигурността и разходите.”

Въпреки случилото се, денят беше окуражаващ за Ред Бул. Рикиардо и Верстапен завършиха втори и трети в първата тренировка, а Даниел 3-и във втората сесия, само на 66 хилядни зад най-бързия Фетел. Заради проблемите с пода Макс остана 8-и в нея.

„Всичко е наред. Не е квалификация, но беше добър ден, каза австралиецът. – Ако беше сигурно щях да съм ядосан, тъй като щях да съм бил съвсем близко до полпозишъна. Не се вглеждам много в обиколките са малко гориво, защото за момента нещата изглеждат добре. Направихме всичко, което трябваше да свършим.”