Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отложиха официално и състезанията в Бахрейн и Виетнам

Отложиха официално и състезанията в Бахрейн и Виетнам

2245
0
Бахрейн, Гран при на Бахрейн, Манама, Сахир
снимка: Пирели

Състезанията във Формула 1 за Гран при на Бахрейн и Виетнам бяха официално отложени. Това обявиха шефовете на спорта и ФИА. Причината е разпространението на коронавируса COVID-19.

Заради него бе отменено състезанието за Гран при на Австралия, което трябваше да състои този уикенд. Служител на Макларън бе диагностициран с COVID-19. В резултат тимът от Уокинг се отказа от участие, а след това още 14 души от тима бяха поставени под карантина.

Смята се, че след случилото се отборите от Формула 1 са се съгласили да останат под карантина до 29 март и да не работят във фабриките си.

В съобщението на ФИА и F1 се казва още, че след отмяната на състезанията в Бахрейн и Виетнам, планирани първоначално за 22 март и 5 април, се очаква сезонът да започне в края на май в Европа. За тогава е предвидена Гран при на Монако.

Не е ясно какво ще се случи с Гран при на Нидерландия и Гран при на Испания. По календар те трябва да се състоят на 3 и 10 май.

„Заради продължаващото глобално разпространение на COVID-19 и след дискусии с ФИА, шефовете на пистата в Бахрейн, Бахрейнската моторспортна федерация, Народния комитет на Ханой, Асоциацията на моторните спортове във Виетнам и организаторите на Гран При на Виетнам, е взето решение от всички страни да се отложат двете състезания. Те трябваше да се състоят в Бахрейн на 22 март и във Виетнам на 5 април, се казва в съобщението.

След обявяването на отменянето на Гран при на Австралия, Формула 1, ФИА и промоутърите взеха тези решения за Бахрейн и Виетнам, за да подсигурят здравето и сигурността на участващи в шампионата и на феновете, което остава наш водещ мотив. F1 и ФИА продължават да работят с промоутърите в Бахрейн и Виетнам и местните власти. Ще бъдат проучени възможностите за алтернативни дати за тези надпревари по-късно тази година, ако ситуацията се подобри. Формула 1 и ФИА очакват шампионатът да започне в Европа в края на май.“