Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Отменят Гран при на Сингапур (обновена)

Официално: Отменят Гран при на Сингапур (обновена)

2153
0
Гран при на Сингапур, Марина Бей
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Сингапур няма да се състои и през сезон 2021 във Формула 1. Новината бе официално потвърдена от организаторите.

„Да отменим състезанието за втора поредна година бе невероятно трудно, но необходимо решение предвид ограниченията за събития в страната“, заяви заместник-председателят на Сингапур ГП Колин Син.

Причината е пандемията от коронавирус. Вече се обмислят вариантите за друго състезание.

Надпреварата в Сингапур бе планирана за 3 октомври. След нея в календара са стартовете в Япония, САЩ и Мексико. Затова включването на друго състезание вероятно ще наложи още размествания в календара.

Една от обмисляните опции е втори старт на COTA в Остин, САЩ, за да се запази календарът с 23 надпревари. Ако бъде постигнато споразумение с организаторите от Тексас, ще се наложи тези от пистата Сузука да се съгласят техния кръг да бъде преместен.

Според друг от вариантите може да се намери слот за Гран при на Китай. Това състезание все още се води отложено, но няма дата в календара. Възможно е също така да се проведе и старт в Турция. Такъв имаше планиран – на мястото на Гран при на Канада. Влошаването на ситуацията с COVID-19 в страната обаче доведе до отмяната му.

Коронавирус пандемията предизвика редица промени в календара на F1 и ще продължи да го прави. Нидерландските власти уведомиха Формула 1 и ФИА, че всички хора в техния състав и от отборите, които ще присъстват на пистата Зандвоорт за надпреварата там на 5 септември, задължително трябва да са ваксинирани. Това може да се окаже проблем за по-младите, чийто ред за ваксинация в страните им още не е дошъл. Саудитска Арабия има същото изискване.