Начало Рали Отнетата книжка на Солберг няма да повлияе на програмата му във WRC

Отнетата книжка на Солберг няма да повлияе на програмата му във WRC

54
0
2011,????? ???????,???????,WRC

Отнемането на книжката на Петер Солберг от полицията по време на рали Швеция няма да окаже ефект върху по-нататъшното му участие в кръговете от WRC.

Изненадващо за почти всички, по време на последния етап от рали Швеция 2011, телевизионните камери показаха как в колата на Петер Солберг на пилотското място е неговият навигатор Крис Патерсън. Самият Солберг пък бе на седалката вдясно от пилотската, опитвайки се да дава указания на своя ко-пилот.

Оказа се, че причината за това е отнемането на шофьорската книжка на Солберг, но не както си мислеха всички по време на прехода непосредствено преди последния специален етап. В петък, отивайки към петата отсечка, полицаите са засекли Солберг със 112 км/ч при позволени 80. В резултат са му отнели книжката, но самата забрана за шофиране според законите в Швеция влиза в сила 48 часа по-късно, т. е. в 14 ч. в неделя. Това означава, че пилотът не е могъл да кара точно в последния етап.

Впоследствие Солберг обясни:

– Закъснях с напускането на сервиза след обедния престой там в петък. Естествено, бързах да стигна старта на петата отсечка навреме и карах твърде бързо. Спря ме полицай, незабавно признах, че съм виновен, а полицията ми отне шофьорската книжка. Естествено, както всеки друг, така и аз, имах право да карам кола 48 часа, след като ми бе отнета книжката. В резултат имах право да карам до 14 ч. в неделя, но не по-късно. После аз и навигаторът ми си сменихме местата в колата.

Допълнително Солберг обясни, че е опитал да си издейства все пак да кара в последния етап от рали Швеция, но не се е получило.

– Опитах се да направя така, че да карам във финалната отсечка, но не се получи. Осъзнавам вината си и ще платя глобата. Ще ми бъде забранено да карам в Швеция, но само в Швеция, за 1 до 2 месеца. Така че няма опасност програмата ми във WRC да пострада.

Солберг и Патерсън, въпреки премеждията си, успяха да си осигурят 5-ото място в рали Швеция 2011. Следващата надпревара от календара в Мексико (3-6 март 2011 г.).