Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отново двойна победа за Ферари

Отново двойна победа за Ферари

57
0

Поредната двойна победа записа Ферари днес в Гран при на Италия. Рубенс Барикело спечели надпреварата на Монца, следван на малко повече от 2 секунди от съотборника си Михаел Шумахер. Трети остана Еди Ървайн с Ягуар.
На старта Ралф Шумахер тръгна най-добре и от втора редица поведе колоната. Монтоя, който бе на полпозишън, не стартира добре, тъй като се опита да блокира Михаел Шумахер и така позволи на съотборника си да се измъкне пръв. Трети бе Барикело, следван от световния шампион.
Рубенс моментално подгони Монтоя. В петата обиколка Ралф отпадна заради повреда на двигателя. Германецът сви рязко встрани, стряскайки и Барикело, и Монтоя. Бразилецът обаче се окопити веднага, възползва се от объркването на Хуан Пабло и го изпревари малко по-късно при първия шикан. На втория колумбиецът сбърка при натискането на спирачките и излетя в чакъла, което позволи на Михаел Шумахер да го застигне. В шестия тур и световният шампион задмина пилота на Уилямс.
От този момент нататък най-интересните моменти в състезанието се случваха зад първите двама в колоната. Барикело бе със стратегия с два питстопа, докато Михаел презареди и смени гуми само веднъж. Въпреки това бразилецът успя да излезе пред съотборника след второто спиране, не изпусна лидерството до края и спечели четвърто състезание в кариерата си.
Монтоя вървеше трети през по-голяма част от надпреварата. При минаването през чакъла обаче бе счупил дефлектор, а по-късно се оказа, че има и други повреди – в 32-ата обиколка колумбиецът се прибра в бокса.
Така трети можеше да е Кими Райконен, но финландецът също нямаше късмет – двигателят му се повреди за пети път този сезон.
Междувременно съотборникът му Дейвид Култард си пробиваше път през колоната. Още в първата обиколка на него му се наложи да направи питстоп, за да смени счупения нос на болида си.
Пилотите на Рено Ярно Трули и Дженсън Бътън завършиха състезанието съответно четвърти и пети. Екипът им бе избрал стратегия с едно спиране, което обаче и двамата направиха доста рано. Това им позволи постепенно да печелят места и в крайна сметка да завършат в зоната на точките.